Обиљежена 80. годишњица страдања Срба из Поткозарја и Пискавице

Г.С.
Обиљежена 80. годишњица страдања Срба из Поткозарја и Пискавице

БАЊАЛУКА – У Храму Покрова Пресвете Богородице у Поткозарју данас је одржана литиргија и помен убијеним Србима, жртавама масовног покоља, који су починили припадници фашистичке НДХ у Поткозарју и Пискавици 1942. године

Предсједник Удружења грађана „Козара”, Зоран Милаковић рекао је да је на данашњи дан прије 80 година убијено близу 600 цивила и да су многа огњишта тада трајно угашена.

– Један примјер је породица мога оца, гдје је од десет укућана он једини преживио тог 12. фебруара 1942. године. Убијена су му два рођена брата, двије снахе и петоро дјеце, од којих је најмлађе имало само шест мјесеци, а најстарије дијете је имало 12 година. Сви су убијени без испаљеног метка – казао је Милаковић.

Како је рекао, његов отац који је преживио више логора, вратио се на спаљено огњиште и основао породицу.

– Ми његова дјеца причамо о томе и не дамо да се заборави. Раније се ћутало, али се прије седам година почео одржавати овај парастос и нећемо дати да се заборави – поручио је он.

О страхотама које су мјештани поткозарских села прошли, свједочи и данас осамдесетосмогодишња мјештанка Данка Милаковић.

– Имала сам осам година када се десио тај страшни злочин, али се и данас сјећам свих тих страхота – казала је она.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке рекао је да су улазили су у куће и школе, убијали су све, од оних најмлађих до оних најстаријих. Имали су јасан циљ истријебити српски народ, промијенити демографску слику Бањалуке као тада средишта једне шире регије, али нису у томе успјели. Нису успјели у једној нацистичкој, фашистичкој идеологији која је оставила голготу не само српском него многим другим народима и цијелом свијету, казао је градоначелник Станивуковић.

Како је истакао о највећим страхотама свједоче они који су их преживјели од тог 5. до 12. фебруара 1942. године на подручју Дракулића, Шарговца, Мотика па до поткозарских села.

Поручио је да је управо култура сјећања кључна и једина која ствара колективни идентитет и свијест.

Данашњем помену присуствовао је и предсједник Скупштине града Бањалуке, Младен Илић, представници градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, ресорног Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, одборници у Скупштини града Бањалуке и мјештани поткозарских насеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана