Обиљежен Свјетски дан борбе против рака дојке

Срна
Обиљежен Свјетски дан борбе против рака дојке

БАЊАЛУКА - Савез жена обољелих од рака дојке "Искра" обиљежио је Свјетски дан борбе против ове болести, 24. октобар, подјелом брошура и продајном изложбом на Тргу Крајине у Бањалуци.

Предсједник Савеза "Искра" Сузана Кекић рекла је да је прошле године у Центру за дојку Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци оперисано 366 жена.

Она је навела да се 10 одсто жена оперисаних у УКЦ-у јави у Савез, те да је ова болест још табу тема.

Кекићева, која је имала карцином дојке, позвала је жене да редовно иду на контроле и врше самопрегледе.

"Хвала Богу већ 19 година може се живјети са том болешћу, кад се излијечи на вријеме све је добро", рекла је Кекићева.

Специјалиста онколог из Клинике за онкологију УКЦ-а Републике Српске у Бањалуци Радмила Рашета рекла је да је лијечење карционама дојке веома захтјевно.

"Врло је битно рано открити тумор дојке", истакла је Рашета и савјетовала женама да се, уколико уоче било какву промјену на дојци, обавезно јаве љекару породичне медицине који ће их упутити на даље дијагностичке претраге - ултразвук и мамографију које се надопуњују.

Начелник Клинике за онкологију у УКЦ-у Зденка Гојковић рекла је да је, према посљедњим подацима из 2017. године, укупно око 550 новообољелих годишње од карцинома.

Она је навела да је према подацима из 2017. године више од 100 новообољелих жена старијих од 75 година.

"Рак је изљечив ако се рано открије", рекла је Гојковићева и додала да је пандемија вируса корона знатно утицала на то да пацијенти долазе са вишим стадијумима болести.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да у Дому здравља Бањалука максимално раде на томе да се повећа број превентивних прегледа.

"То радимо заједно са градом Бањалука који од 2019. године издваја посебна намјенска средства за превентивне прегледе", навела је Тодоровићева и додала да је уз помоћ града набављен дигитални мамограф са томосинтезом, јединствен апарат у Српској.

Савјетник градоначелника Бањалуке за друштвене дјелатности Милада Шукало рекла је да је у протеклој и овој години град Бањалука подржао низ активности Савеза, али и Дома здравља.

"Град је ове године купио дигитални мамограф, издвојена су значајна, рекордна средства за превентивне прегледе", истакла је Шукало.

Међународни дан борбе против карцинома дојке обиљежава се 24. октобра с циљем подстицања жена да редовно долазе на превентивне прегледе, а уз редовну контролу, стручњаци савјетују и физичку активност, те здраву исхрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана