Обиљежен Дан ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Полагањем вијенаца код Спомен-обиљежја жртвама Велеиздајничког процеса у Бањалуци на гробљу Свети Пантелија данас је обиљежен 21. новембар - Дан ослобођења града у Првом свјетском рату, уз поруку да се без ових родољуба не би одржао коријен који је 1918. године донио слободу.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је да Бањалука слободно живи 105 година упркос многим најездама и изазовима.

"Бањалука слободно живи 105 година, иако је било доста најезда и изазова, оних који су покушали да нам отму слободу, али коријен је био дугачак. Увијек смо се вратили себи", рекао је Стевандић новинарима након полагања вијенаца.

Он је нагласио да Срби и данас чврсто стоје, као и прије 105 година када су ослободили Бањалуку.

"Данас када градимо Бањалуку као наш најзападнији бедем, подижући његове и духовне и споменичке вриједности, можемо да пошаљемо поруку да, без обзира на све наше разлике, чврсто стојимо као они који су 1918. године ушли у заједно у овај град", поручио је Стевандић.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године Небојша Куштриновић подсјетио је да је на данашњи дан у Бањалуку ушла ослободилачка српска војска, те истакао да не смију бити заборављени сви они који су животе дали за слободу.

"Сјећамо се наших предака који су нам донијели слободу прије 105 година. Данас је овдје много делегација, сви смо овдје заједно, јер желимо то да сачувамо од заборава", истакао је Куштриновић.

Вијенац је положио и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је нагласио да су се и данас могле чути снажне поруке о томе да су Срби кроз историју много пута морали да се боре за своју слободу.

"Данас Бањалука обиљежава свој најважнији датум, своје ослобођење. Онда, када је било најтеже, храбра војска на Аранђеловдан, ослободила је наш град. Све наше даље борбе које смо водили, било их је много чувамо у сјећању, али тај коријен храбрости можемо да црпимо из 1918. године", рекао је Станивуковић и додао да овакви догађаји требају вјечно да се памте.

Станивуковић је најавио да ће Бањалука код некадашњег биоскопа "Козара" добити парк у знак сјећања на жртве Велеиздајничког процеса, са спомеником у облику свијеће.

Вијенце код Споменика жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија положили су и потпредсједник Народне скупштине Ања Љубојевић, народни посланик Мирна Савић Бањац, представник Конзулата Србије у Бањалуци Александар Суботић, делегације Скупштине града, републичке и градске Борачке организације.

Пошту су одали и представници Градског одбора СУБНОР-а и Удружења преживјелих јасеновачких логораша и њихових потомака.

Дан ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату од 2019. године званично се обиљежава као градски празник.

Велеиздајнички процес вођен је од 1915. до 1916. године против српских родољуба у Првом свјетском рату. У то вријеме Босанска Крајина и БиХ биле су под окупацијом Аустроугарске.

Од укупно 17 велеиздајничких процеса који су вођени у БиХ, бањалучки је био највећи и узбуркао је европску јавност, а посебно је познат по опсежној акцији борбе за помиловање 16 родољуба осуђених на смртну казну у чему је посебну улогу одиграо тадашњи шпански краљ Алфонсо Тринаести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана