Обиљежен Дан града: Поносни на све који су донијели слободу

Јасмина Перишић фото: А. Чавић
Обиљежен Дан града: Поносни на све који су донијели слободу

Бањалука - Одавањем почасти борцима Народноослободилачке борбе 1941 - 1945. и Одбрамбено-отаџбинског рата 1992 - 1995, друштвеним, културним и спортским манифестацијама, резањем рођенданске торте, свечаном академијом и бројним другим садржајима у петак је обиљежена 71 година од ослобођења града у Другом свјетском рату.

Вијенци су положени на спомен-обиљежја палим борцима НОБ-а у центру града, на Новом гробљу и Бањ брду, гробљу "Свети Пантелија", те на споменике жртвама Јасеновца и "Дванаест беба".

Сјенима ослободилаца Бањалуке поклонили су се предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко

Чубриловић.

- У дане у којима се, са дужним пијететом, сјећамо свих оних који су прије 71 годину положили животе у борби за ослобођење Бањалуке, желим да Вам честитам за све што сте током свог мандата учинили на унапређењу квалитета живота у граду, који ће, увјерен сам, и у будућности остати истинска престоница Републике Српске - навео је Чубриловић у честитки упућеној градоначелнику поводом 22. априла.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да је град поносан на све оне који су донијели слободу Бањалуци 1945. године.

- Наш град има дубоку и велику антифашистичку традицију. Сваки пети становник Бањалуке изгубио је живот у Другом свјетском рату. Од 3.000 бораца НОБ-а, њих 800 дало је живот за слободу, а Бањалука је изњедрила и 21 народног хероја. Од мале вароши са 25.000 становника Бањалука је израсла у регионални центар са више од 200.000 становника - казао је Гаврановић.

Вијенац на Споменик палим борцима НОР-а положила је и делегација организације СУБНОР-а, чији је предсједник Раде Џајић оцијенио да фашизам тада није уништен и да се у новије вријеме поново шири.

- Бањалука је имала велики значај за НДХ, јер су у њој били постављени темељи Павелићеве владе. Хитлер је својој команди у Бањалуци писао да се овај град мора задржати и да ће, ако је потребно, послати појачање. Слобода је у Бањалуку стигла 22. априла, у прољеће када је најљепша - подсјетио је на славно вријеме борбе против фашизма Џајић.

Пријему поводом Дана града у Банском двору присуствовале су делегације градова партнера Куманова, Новог Места, Велења, Темишвара, Пуле, Херцег Новог и Патре.

Градоначелник Велења Бојан Контич истакао је да је поносан на сарадњу са Бањалуком.

- Привредници су успоставили контакте који тек треба да дају резултате. Наш гигант "Горење" и друга предузећа спремна су на сарадњу. Она ће бити ојачана и у сферама културе и спорта - рекао је Контич.

Дан града увеличан је тортом којом су грађани почашћени у склопу гастрономске манифестације "Двије златне чаше гостољубља". Огромна посластица у облику Кастела била је тешка 180 килограма, а слављеничку торту пресјекао је градоначелник Слободан Гаврановић.

Посластичар "Цитаделе" Александар Митровић рекао је да му је торта била највећи изазов до сада.

- Није било нимало лако, али смо успјели наш "Кастел" да направимо за 48 часова. Тортом се почастило 600 грађана - казао је Митровић.

У петак навече у Банском двору уприличена је свечана академија на којој су уз богат културно-забавни програм уручена признања појединцима и колективима заслужним за развој, афирмацију и промоцију града.

Одлуком Скупштине, "Златни грб града" додијељен је Фабрици обуће "Бема" (област привреде), компанији "Ланако" (технологија и информатика) и академику Драгану Данелишену (медицина, образовање и спорт). Плакету града добили су Народна и универзитетска библиотека Републике Српске (култура и образовање), Музеј савремене умјетности Републике Српске (култура и умјетност), Казнено-поправни завод на Туњицама (образовање и социјализација), љекари Александар Лазаревић (медицина) и Слободан Граховац (спорт), директор позоришта ДИС Новица Богдановић (култура) и урар Душан Кудра (занатство и мала привреда). Награда града младима припала је Андреи Дукић (спорт и хуманитарни рад) и Давиду Мастикоси (музичка умјетност).

Одлуком Скупштине града ове године није било добитника највећег признања "Кључ града" са повељом "Почасни грађанин Бањалуке".

Почаст

У име предсједника Републике Српске Милорада Додика вијенце на Споменик палим борцима Народноослободилачке борбе положили су његов савјетник и генерални секретар Миладин Драгичевић и Синиша Каран.

Почаст ослободиоцима града полагањем вијенаца на споменик у центру града одали су и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, делегације Удружења логораша Другог свјетског рата и њихових потомака, Градске организације породица погинулих и несталих бораца и заробљених цивила, Градске борачке организације, Удружења ратних војних инвалида отаџбинских ратова, Савеза логораша Републике Српске, братских градова Бањалуке и градских организација политичких партија.

Честитка Додика

- Обиљежавајући овај дан, који славимо и као празник слободе, присјећамо се и одајемо дужну почаст палим борцима НОР-а, ослободиоцима Бањалуке.

Ово стоји у честитки коју је предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио градским властима и становницима поводом 22. априла.

- Они су својом жртвом задужили покољења да чувају мир и тешко стечену слободу, да раде и изграђују квалитетно друштво, као и сам град који је из те катаклизме изашао као побједник - наведено је у Додиковој честитки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана