Обиљежавање Ноћи вјештица постаје све масовније: Разбибрига у сукобу са традицијом

Александар Стојановић
Обиљежавање Ноћи вјештица постаје све масовније: Разбибрига у сукобу са традицијом

БАЊАЛУКА - Ноћ вјештица или Хелоувин (Halloween), западњачка традиција паганског поријекла, већ годинама се обиљежава у бањалучким угоститељским објектима, иако не гледају сви благонаклоно на ову манифестацију.

Док једни овај празник сматрају помодарством и непоштовањем традиције, други на то гледају само као на добру забаву. У клубовима и кафићима су већ почетком октобра почели да се припремају за Ноћ вјештица, а, како поједини угоститељи истичу, сваке године је све више заинтересованих за журку под маскама.

Бирају се најбоље и најоригиналније маске, угоститељски простори се тематски уређују, а све с циљем привлачења што више гостију.

Пословођа коктел-бара "Смаглер" Бранко Поповић каже да у овом кафићу већ три године организују журку 31. октобра, те да одзив заинтересованих стално расте.

- Иако постоје бројне предрасуде у вези са овим празником, на Ноћ вјештица гледамо само као на прилику да се наши гости добро забаве. Отворени смо за све културе и традиције - рекао је Поповић.

Обиљежавање Ноћи вјештица постаје све популарније и међу најмлађима, а журке се организују у дјечјим играоницама, кућама и становима. Пословођа играонице у "Делта планету" Даворин Милекић рекао је да је заинтересованост за овај празник велика. 

- Првенствено нам је циљ да организујемо маскенбал, да би се дјеца што боље забавила, а симболично смо изабрали 31. октобар. Малишани су одушевљени идејом да се маскирају и друже у тематски уређеном простору и нико то не гледа као усвајање туђих обичаја, него као повод за добру забаву - рекао је Милекић.

Ипак, велики је број и оних који не подржавају обиљежавање Ноћи вјештица у Бањалуци и Републици Српској. Студенткиња Маја Николић каже да је против празновања Ноћи вјештица, јер се то коси са православном традицијом српског народа. 

- Сви људи жељни забаве и славља могли би лако наћи и неки други повод, а дјеци би могле бити понуђене друге занимљивије и корисније активности од исијецања бундева, цртања црних мачака и слично - рекла је Николићева.

Са њом се слаже и Бојан Станић, који каже да се тај дан слави Свети Лука, а не Хелоувин, те да му тај западњички обичај има сатанистичке елементе.

Социолог Иван Шијаковић рекао је за "Глас Српске" да су празници попут Ноћи вјештица и Валентинова постали манифестације глобалног карактера те да је то, прије свега, амерички производ намијењен "култури спектакла".

- Ови празници представљају мјешавину култура и ширег су аспекта, у поређењу са неким нашим празницима. Западњачки празници су лукавије постављени, јер су приступачнији већем броју људи. То је показатељ да је немогуће више гајити неку затворену културу - рекао је Шијаковић.

 

Забрана

Министарство просвјете Републике Српске упутило је прије двије године допис свим предшколским и школским установама у којем је наведено да је забрањено организовање приредби и других активности поводом Ноћи вјештица.

Тада је наведено да је овај празник проблематичан, јер није прописан Законом о празницима Републике те да није у складу с развојем слободе, демократије и толеранције. Такође је наведено како празник није ни у складу с традицијом српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана