Обиљежавање мјесеца подршке дјеци обољелој од рака

Срна
Обиљежавање мјесеца подршке дјеци обољелој од рака

БАЊАЛУКА - Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“ обиљежава данас у Бањалуци „Златни септембар“ - мјесец подршке дјеци и адолесцентима обољелим и лијеченим од рака.

Поводом обиљежавања „Златног септембра“, волонтери и млади из Удружења „Искра“ на Тргу Крајине дијеле златне тракице, промотивни материјал и балоне с циљем скретања пажње јавности на проблеме са којима се суочавају породице и дјеца обољела од рака.

Члан Удружења „Искра“ и оснивач Мреже младих лијечених од рака у Републици Српској Милош Малешевић рекао је новинарима да је, захваљујући раду Удружења, побољшана ситуацију када је ријеч о стигматизацији ове дјеце и младих, додајући да много људи не воли да прича о овој болести, поготово код дјеце.

-Треба да радимо на томе да објаснимо да је то болест као и свака друга и да обољели не треба да буду стигматизовани. Дјеца која се лијече не треба да буду изолована у друштву, јер ће се, прије или касније, када се заврши лијечење вратити у нормалан живот и треба да буду прихваћени - нагласио је Малешевић.

Предсједник Удружења „Искра“ Дијана Берић изјавила је новинарима да превенције у принципу нема, али да рана дијагноза малигне болести значи веће шансе за изљечење.

Она је навела да се на Одјељењу дјечије хематоонкологије Универзитетског клиничког центра Републике Српске годишње лијечи тридесетак дјеце.

-Подаци за Српску нису баш поуздани, а један од разлога је то што немамо канцер-регистар за дјецу из којег би се могле добити информације о броју обољелих и осмишљавати нове политике у погледу лијекова и свега другог - каже Берићева.

Она је истакла да је Родитељска кућа од велике важности за дјецу која се лијече од малигних болести на УКЦ Републике Српске а нису из Бањалуке, јер је кућа намијењена за смјештај дјеце из свих крајева Српске.

-Недавно смо обиљежили пет година постојања Родитељске куће у којој је до сада више од 120 породица добило, не само смјештај, него и све остало што Родитељска кућа пружа - рекла је Берићева.

Она је најавила да ће од 20.00 часова до поноћи зграде Културног центра Бански двор и Градске управе Бањалука бити освијетљене златном бојом - симболичном бојом дјеце обољеле од малигних болести.

-На тај начин Бањалука ће се придружити другим европским градовима у обиљежавању „Златног септембра“ и пружања подршке дјеци која се боре са канцером - закључила је Берићева.

„Златни септембар“ је глобална кампања чији је циљ подизање свијести о раку код дјеце и адолесцената и проблемима са којима се суочавају, не само за вријеме лијечења, него и у периоду након њега, када треба да се врате у своје матичне средине и наставе нормалан живот.

Из Удружења су указали да малигна болест дјетета мијења живот породице из темеља, а невјерица, порицање, паника и страх праћени несигурношћу и неизвјесношћу, туга, љутња, депресија нормални су родитељски осјећаји код суочавања са дијагнозом.

-Породица трпи огроман терет јер је тешка болест дјетета заправо болест цијеле породице. Психосоцијална подршка дјеци обољелој од рака и њиховим родитељима важан је, али донекле занемарен сегмент у третману ове болести - истичу из Удружења „Искра“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана