Обиљежавање 104 године од уласка српске војске у Бањалуку

Срна
Обиљежавање 104 године од уласка српске војске у Бањалуку

БАЊАЛУКА- У Бањалуци ће данас, у организацији одбора влада Републике Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова, бити обиљежене 104 године од уласка српске војске у овај град.

Програм обиљежавања почиње у 10.30 часова у Храму Христа Спаситеља гдје ће бити служен парастос за све убијене и погинуле цивиле и војнике у Првом свјетском рату.

У 10.50 часова предвиђено је полагање вијенаца и цвијећа на споменик бану Врбаске бановине Светиславу Милосављевићу, док је у 11.10 часова предвиђено обраћање званичника и умјетнички програм.

Обиљежавању ће присуствовати предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, представници институција Србије, српски представници у институцијама БиХ, Амбасаде Србије у БиХ, те делегација Града Бањалука.

Овом догађају присуствоваће и представници Трећег пјешадијског (Републиka Српска) пука, представници невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године, градских и општинских невалидних организација и грађана.

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевјековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустрогарском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана