Обилазница шаље саобраћајне гужве у прошлост

Милош Васиљевић
Обилазница шаље саобраћајне гужве у прошлост

БАЊАЛУКА - Како би биле смањене гужве и растерећен саобраћај, најављена је градња обилазнице око града, а траса ће ићи од Куљана, укрштаће се са аутопутем Бањалука - Приједор, те ће се настављати преко Павловца до Граба, тачније између Кола и Рекавица.

Потврдио је ово за “Глас Српске” извршни директор “Аутопутева Републике Српске” Слободан Станаревић те додао да је изградња обилазнице планирана средствима Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

- Овај грант средстава износиће 40 одсто вриједности пројекта, што није мало. Израђен је главни пројекат и до краја марта би требало да се преда. Када се он заврши, онда идемо на израду путних услова, што је основ за израду плана парцелације, а затим на експропријацију земљишта. Обилазница ће бити дужине око 20 километара, имаће три тунела и осам мостова, вијадуката те двије петље - појаснио је Станаревић.

Према његовим ријечима, интересантно је да ЕИБ жели да финансира обилазницу око Бањалуке, од чега ће највише користи имати грађани.

- Спремићемо пројектну документацију, могућности расписивања тендера и почетак експропријације на тој траси. Ово се највише односи на Бањалуку. Искључење ће кренути код хотела “Ћубић”, а обилазница ће ићи десно, поред Куљана, на Павловац, па према Грабу, односно између Кола и Рекавица - рекао је Станаревић. Додао је да ће пуни капацитет обилазница добити када буде изграђен аутопут Бањалука - Мркоњић Град.

- Само остаје питање да ли ће се коришћење обилазнице наплаћивати, што ћемо дефинисати у договору са републичким институцијама - нагласио је Станаревић.

Након изградње обилазнице, процјена је да ће смањити гужве, али и створити могућност, посебно за транзитне путнике, да заобиђу град, а западни и источни транзит постаће градске авеније.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја града Миленко Јаћимовић рекао је за “Глас Српске” да ће изградњом обилазнице саобраћајни чепови постати прошлост.

- У граду има око 86.000 регистрованих аута, а плус возила која долазе из других дијелова Српске, што је огроман број. Западни транзит је већ постао градска саобраћајница, гужве су свакодневне - рекао је Јаћимовић.

Каже да је коначно дошло вријеме да буде ријешен овај вишедеценијски проблем.

- Имали смо обећања и прије двије године да ће се радити обилазница, али су били пројекти који су имали већи приоритет. Обилазница ће смањити загађења, ниво буке и гужве - казао је Јаћимовић.

Паркинг мјеста

Миленко Јаћимовић наглашава да је претходна администрација изградила 13 кружних токова, што је донекле растеретило саобраћај у граду. Нагласио је да је потребно наћи рјешење за мањак паркинг мјеста.

- Сваке године у Бањалуци имамо 2.000 нових аута, а упоредо је потребно радити на изградњи нових паркинг мјеста. Тренутно је у граду 6.830 паркинг мјеста, што није довољно. Возачи који немају паркинг у првој и другој зони круже градом и стварају додатне гужве у саобраћају - рекао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана