Обављена прва сахрана на Централном градском гробљу у Врбањи

Сања Амиџић
Обављена прва сахрана на Централном градском гробљу у Врбањи

Бањалука - На Централном градском гробљу у Врбањи јуче је обављена прва сахрана.

Директор овог комуналног предузећа Недељко Милаковић је подсјетио да је до сада изграђено 4.200 гробних мјеста те да тренутно располажу са 200 уређених гробних мјеста и 70 гробница.

- Гробно мјесто кошта 1.400 марака, а гробница са два мјеста 3.980 КМ, што је за 20 одсто мање него на локацији Новог гробља у насељу Побрђе, гдје су до сада обављане сахране - казао је Милаковић. Додао је да је завршена прва од три фазе изградње овог комплекса, гдје је уложено 17,2 милиона КМ из кредитних средстава које је обезбиједио град.

- Централно градско гробље опремљено је мртвачницом, салама за испраћај лица православне, католичке и муслиманске вјероисповијести, салом за даћу, цвјећаром и салоном за продају погребне опреме - објаснио је први човјек овог предузећа. Према његовим ријечима, у току ове године на поменутој локацији планирана је изградња зграде за управу предузећа и ресторана.

- Дугорочни план је да се у овом комплексу изгради и први крематоријум на овим просторима, чија би изградња коштала око четири милиона марака - казао је Милаковић.

Истакао је да ће од наредне седмице сви који буду заинтересовани да предају податке за читуљу својих најмилијих, а које ће излазити у дневном листу "Глас Српске", то моћи учинити и на овом мјесту.

- У скорије вријеме упутићемо и приједлог властима да се на овој локацији омогући и упис лица у матичне књиге умрлих, да бисмо људима олакшали тај дио обавезе - казао је Милаковић.

Од пуштања у функцију Централног градског гробља па до данас продато је пет гробних мјеста.

- Људи су заинтересовани за куповину гробних мјеста, али због претходних празника интересовање је мање - рекао је Милаковић и додао да на Новом гробљу на Побрђу више нема слободних гробних мјеста.

План

Управа Централног градског гробља ускоро ће изаћи са приједлогом да радници овог комуналног предузећа пружају услуге сахрањивања на свим гробљима на подручју града по цијени од 170 марака.

- Уколико приједлог буде прихваћен, у овом предузећу биће запослено још око 40 нових радника - казао је Милаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана