Оаза зеленила богатија за 175 нових садница

Јасмина Перишић
Оаза зеленила богатија за 175 нових садница

Бањалука - Засађивањем 175 садница дрвећа на подручју града јуче је почела јесења акција уређења градског зеленила током које ће бити не само подмлађени дрвореди, већ и орезано постојеће дрвеће и уклањане суве гране.

У Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја истичу да су међу новим садницама стабла липе, платана, јавора, ликвиданфора, смрче и гинка.

- Повољни временски услови идеални су за садњу новог дрвећа па ћемо тако током овог мјесеца у потпуности обогатити дрвореде и зеленило. Јуче смо садили четинарско дрвеће у улици Ивана Горана Ковачића уз западни транзит, с циљем смањења буке и аерозагађења. Попуњавали смо и дрвореде у ширем и ужем центру града у улици Краља Петра Првог Карађорђевића. Обогаћени и "подмлађени" су и дрвореди у улицама Младена Стојановића, Алеја Светог Саве, Јована Дучића, Стевана Мокрањца, Милана Тепића, Бана Лазаревића, Гундулићева, Васе Пелагића, Здраве Корде, Ђеде Кецмановића, Гавре Вучковића, Владике Платона и Војводе Путника - рекли су у овом одјељењу.

Додају да ће ове јесени бити засађено око 80 калемљених садница, са одређеним карактеристикама, међу којима су јапанска трешња, кугласти багрем и јасен.

- Поред система за залијевање који уводимо, саднице такође треба да имају одређене карактеристике, а то значи да морају бити одређеног обима дебла, висине и слично - објаснили су у надлежном одјељењу.

Како су истакли, наставиће и са замјенском садњом зеленила у стамбеним блоковима.

- То ће, између осталог, бити рађено и у улицама Војводе Степе Степановића, Мајке Југовића, Франца Шуберта, Булевару српске војске, Ивана Кукуљевића, Скендера Куленовића, Огњена Прице, Козарској и другим улицама у којима се укаже потреба - казали су у одјељењу.

Становник Росуља Саша Бобар каже да је јесења акција орезивања и садње нових стабала једна од најкориснијих активности у коју град улаже новац.

- На тај начин чувамо зеленило, симбол по којем је Бањалука позната. Читав живот живим у улици која је украшена дрворедима и сваки пут када видим раднике да орезују или чисте око дрвореда обрадујем се. Не бих могао да замислим овај град без његових алеја и зеленила - рекао је Бобар.

Цвјетњаци

Радници "Тамариса" овог мјесеца, поред орезивања, вадиће пањеве, попуњавати празна мјеста у цвјетњацима и узимљавати ружичњаке у парковима и на кружним токовима.

- Апеловали бисмо на несавјесне грађане да не уништавају градско цвијеће и не ломе младе саднице. Сваки пут вандали униште од 10 до 20 одсто садница - рекли су у "Тамарису".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана