О ребалансу буџета града причали пола сата

Весна Поповић
О ребалансу буџета града причали пола сата

Бањалука - Ниједан представник Савјета мјесних заједница није био присутан на јавној расправи о нацрту ребаланса буџета града док су мању заинтересованост показали грађани.

Наиме, на расправи која је одржана у сриједу послије подне а на којој је било ријечи о смањењу новца у градској каси било је тридесетак присутних. Од тог броја око 20 су били радници у Градској управи, једна одборник и остало грађани.

Већи дио расправе која је трајала пола сата је потрошен на уводно излагање у којима су објашњавани разлози за смањење новца у буџету, а постављена су само два питања.  Једног грађанина је интересовало да ли ће плажа код Зеленог моста бити без спасиоца а други је тражио објашњење за смањење издвајања из области културе.

Одборник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Ненад Талић је рекао да се поставља питање да ли су грађани задовољни ребалансом или их он уопште и не интересује.

- То је била одлична прилика да грађани кажу своје мишљење. Исто тако било би добро да су присуствовали и представници  јавних установа и удружења јер они ипак на један или други начин добијају новац из буџета града - казао је Талић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ада Вито Пејаковић је рекао да је и ранијих  година био слаб одзив грађана.

- Први пут у посљедњих пет година нисам учествовао у јавној расправи која се односи на буџет и не видим разлог за присуствовање, јер нема ефекта. Примједбе које ми доставимо се не уважавају. Свакако ће смањити све ставке у буџету осим плата запослених у администрацији - нагласио је он.

Сличне информације смо добили и од предсједника Савјета   МЗ Росуље Жељка Гагуле који је нагласио да је до сада увијек учествовао у јавним расправама о буџету.

- Након што сам прочитао нацрт ребаланса схватао сам да нашим присуством не би постигли ништа значајно. Ситуација је таква да нема простора за реакцију и захтјеве, односно нема могућности да се уваже наши захтјеви. Помјерање новца се свело на пребацивање с једне ставке на другу како би се покрили основни трошкови - рекао је Гагула.

Подршка

Одборници Скупштине града су на једном од ранијих засједања усвојили нацрт ребаланса буџета града који је мањи за 2,08 милиона КМ у односу на првобитни и износи 118,7 милиона КМ.

Ребаланс је добио минимални број одборничких гласова, па је тако 16 гласало за, а шест је било уздржано. Сједници није присуствовало седам одборника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана