О нацрту градског буџета на сједници 18. новембра

срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Сједница Скупштине града Бањалука биће одржана у четвртак, 18. новембра, а на дневниом реду би требало да се нађе и Нацрт буџета за наредну годину од око 160 милиона КМ, одлучио је данас Колегијум градског парламента.

Предсједник Скупштине града Младен Илић је рекао новинарима након сједнице Колегијума да није сигуран да ли ће Нацрт буџета доћи до саме сједнице градског парламента, јер, како је рекао, није добио потребно мишљење Министарства финансија Републике Српске.

"Апелујем на ресорно одјељење у Градској управи да пошаље тај захтјев на мишљење, да Комисија за буџет и финансије добије то мишљење да би уопште могли да расправљамо о буџету за наредну годину", истакао је Илић.

Он каже да би до краја године градски парламент требао да одржи три засједања, а прво је 18. новембра када би требало да се расправља о 31 тачки дневног реда.

 Илић је рекао да сједницу на којој би се разматрао ребаланс буџета за ову годину очекује у првој половини децембра, након чега би се у посљедњој седмици децембра разматрао приједлог буџета, уколико добије подршку. Он сматра да кредитно задужење града тренутно није потребно.

 "Требамо чекати три или више мјесеци да се крене са пројектима, а да сад дижемо кредит. Ми ћемо идуће године инсистирати да се све ове улице заврше и ураде. Не бојкотујемо асфалтирање улица, али сада је новембар и не може се ништа радити јер је завршена грађевинска сезона", појаснио је Илић.

Илић је рекао да му је драго да је градоначелник Драшко Станивуковић спреман на компромис и разговор, али да сматра да је испод сваког нивоа то што конференцију за новинаре користи да позива на састанак генералног директора УКЦ Владу Ђајића у вези са договором о исплат једократне новчане помоћ за здравстене раднике и породиље.

Он каже да није добио писани позив градоначеника за састанак и да ће се уколико га добије радо одазвати, али и обавијестити јавност да је добио позив.

Станивуковић је најавио да да ће ове или наредне седмице позвати Ђајића, који је и предсједника Градског одбора СНСД-а Бањалука, ради договора за исплату једнократне новчане помоћи за здравствене раднике и породиље.

"Покушаћемо да са свима разговарамо. Ово су били њихови приједлози и ми ћемо се са њима договарати, а све у интересу породиља и здравствених радника", нагласио је Станивуковић и додао да ће исти позив важити и за представнике осталих политичких партија које су дио већине у Скупштини града. Станивуковић је рекао да би на овом засједању одборници требали да разматрају Нацрт буџета града за 2022. годинуод 160 милиона КМ.

 "На засједању је планирано да одборници разматрају нацрт буџета и мањи број других тачака већином у вези са регулационим плановима и продужењем уговора за кориштење пословних простора", рекао је Станивуковић.

Он је додао да ће због мањег броја тачака то уствари бити тематска сједница о буџету. Станивуковић је објаснио да за ову сједницу неће бити спреман приједлог ребаланса буџета града за ову годину.

"Када се узме у обзир колико траје јавна расправа, те вријеме које је потребно да ми то све анализирамо, није реално да припремимо ребаланс тако брзо. Ребаланс тек може бити спреман почетком децембра", рекао је Станивуковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана