О нацрту буџета града 16. фебруара

Срна
Foto: Бањалука.рс.ба

БАЊАЛУКА - Нацрт буџета града Бањалуке за 2021. годину у висини од 149,4 милиона КМ требао би да буде разматран на сједници градског парламента која је заказана за 16. фебруар, договорено је на данашњој сједници скупштинског Колегијума, на којој је утврђен приједлог дневног реда са 16 тачака.

Образлажући Нацрт буџета, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да су предвиђени приходи већи за осам милиона КМ, а да су планирани расходи мањи за 4,4 милиона КМ.

"Одлучио сам да штедимо на свему, на привилегијама, платама, мобилним телефонима, аутомобилима, али нацрт не одражава све уштеде које можемо да направимо за 365 дана, па ће, током године, бити припремљен ребаланс буџета", рекао је Станивуковић, саопштено је из Градске управе.

Он је додао да град Бањалуку у овој години очекују и веће рате за отплату кредита, те да нема грантова и подршке од Владе, који су били претходних година, као и да је суфицит већ потрошен, што додатно оптерећује буџет за 15 милиона.

У нацрту буџета су планирана средства за подршку Дому здравља, као и дио средстава за бесплатне књиге за ученике, а ускоро би требало да буде обезбијеђен грант од четири милиона евра намијењених за водоснабдијевање.

"Разговарам са важним институцијама и нашим пријатељима ван граница Републике Српске и ту очекујемо подршку за велике пројекте. Ићи ћемо у правцу изградње моста у Чесми јер је то један од капиталних пројеката", најавио је Станивуковић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић изразио је задовољство што је предложен нацрт буџета који би, према његовим ријечима, требао да буде прихватљив за све грађане Бањалуке, а не само за одборнике.

"Важно је да обезбиједимо средства за Дом здравља, који је поднио велику жртву у посљедњих годину дана, и морамо наћи средства за несметан рад. То не смије бити питање политике", навео је он.

Илић је нагласио да је задовољан данашњим радом Колегијума и изразио наду да ће се такав рад одвијати и у скупштинским комисијама и на самим сједницама парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана