НВО и удружења које суфинансира град oстају без пара због дуга

Јасмина Перишић
НВО и удружења које суфинансира град oстају без пара због дуга

Многе невладине организације (НВО) и удружења, која буду аплицирала на конкурс за суфинансирање њихових пројеката који је у току, могли би остати кратких рукава.

Разлог за ово су велика дуговања која су годинама нагомилала поједина удружења и организације, а којима је град додијелио пословне просторе на коришћење без накнаде, али су били обавезни да плате ПДВ и комуналије, али већина њих није испоштовала договор. Зато је град пресавио табак и због неплаћања тих обавеза за ове просторије тужио чак 40 удружења и НВО. Тужбе су поднесене због дугова који износе и десетине хиљаде марака. Тако је, због неизмирења ПДВ-а, између осталих, тужен Стрељачки савез града због дуга од 32.770 КМ, КУД "Чајавец", који је користио два простора, чији је дуг 32.000, а њихове колеге из "Тараса Шевченка" дужне су 20.900. На листи тужених су и спортски клубови и то БК Славија, чији је дуг 14.000, ЖРК Врбас нектар са дугом 9.800, затим КК Борац нектар, чији је дуг нарастао на 9.173, док се Шаховски клуб Бањалука нашао на листи тужених због дуга од 8.000 КМ.

Због ове ситуације у Градској управи јуче је одржана ванредна сједница Одбора за сарадњу са НВО.

- С циљем смањења непотребних трошкова из градске касе у наредном периоду провјерићемо сва дуговања свих удружења и организација понаособ. Они који су несавјесно радили и нису измиривали своје обавезе требало би да буду добро размотрени уколико се пријаве на јавни позив који је у току - рекао је предсједник Одбора Ненад Талић. Додао је да није у реду да се троши новац грађана на финансирање удружења која су несавјесно пословала, а науштрб удружења која уредно спроводе своје активности.

- Стога треба добро размотрити које пројекте убудуће подржати, а које не - истакао је Талић.

Са њим су се сложили и остали чланови Одбора те представници Одјељења за друштвене дјелатности, финансије и стамбено-комуналне послове, који су присуствовали сједници.

Расправљали су и о висини ПДВ-а, која ова удружења плаћају, али и о рупама у уговору који се потписује са њима.

Из Одјељења за финансије су истакли да у уговору стоји само назив удружења и одговорно лице, али не и адреса удружења, али и то да сви рачуни иду на терет града.

- Одговорна лица се често мијењају, а просторије удружења зјапе празне, што је такође проблем. Око 80 одсто њих држе закључане канцеларије или у тим канцеларијама обављају неке друге активности, што треба такође редовније контролисати - рекли су из овог одјељења.

 

Позив за суфинансирање

Градске власти ће за суфинансирање пројеката удружења и невладиних организација (НВО) ове године издвојити 45.500 марака. Из Градске управе кажу да је јавни позив за суфинансирање поменутих активности у току и отворен је до 4. јула.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана