Нулта зона паркирања у Бањалуци од 1. јула

Невена Бунић
Нулта зона паркирања у Бањалуци од 1. јула

Бањалука - "Нулта зона" паркирања биће активна од 1. јула и омогућиће паркирање у најужем центру града на најоптерећенијим паркиралиштима у максималном трајању од два часа.

Потврдио је ово начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

- Ради се о паркиралиштима у најужем центру града, укупног капацитета 254 паркинг мјеста. "Нулта зона" обухвата паркинге код "Краша", хотела "Палас", у улицама Ивана Фрање Јукића, Гајевој и Милана Тепића - рекао је Сандић.

Додао је да се овакав систем примјењује у бројним градовима у окружењу и да ће сви имати користи од њега.

- На овај начин директно ће бити повећан обим паркирања у централној градској зони, већем броју возача биће омогућено да користе паркиралиште, биће смањено беспотребно кружење у потрази за слободним мјестом, као и гужве у зонама - казао је Сандић.

Истиче да цијене паркирања неће бити промијењене.

- За један сат возачи ће платити марку, односно двије за два сата. Наплата паркирања ће се спроводити од седам до 21 час радним данима, а суботом до 16 часова. Након истека периода од два часа возачи ће морати напустити паркинге - појаснио је Сандић.

Са почетком увођења нове тарифне зоне биће постављена нова саобраћајна сигнализација, са допунским таблама различитих боја. "Нулта зона" биће означена црвеном бојом, прва зона жутом, а друга зона зеленом бојом. У новој зони возачи ће такође моћи платити паркинг услуге путем СМС-а на број 083 5114.

У граду се тренутно паркинг наплаћује на 61 паркиралишту и двије јавне гараже са укупно 4.700 мјеста.

Становник Лауша Дарко Бајић каже да ће "нулта зона" некоме олакшати, а некоме отежати паркирање.

- Можда ће овакав систем стварати мање проблеме онима који раде и паркирају у центру па ће морати неколико пута излазити да би платили паркинг. С друге старне, ово је добра ствар за возаче који се краће задржавају, јер ће увијек моћи наћи мјесто - казао је Бајић.

Нова мјеста

У Одјељењу за саобраћај и путеве најављују отварање нових паркиралишта.

- Наплата пакирања биће уведена на пет нових локација и то на паркиралишту код Градског моста и у улици Браће Поткоњака у Обилићеву, у улицама Војводе Момчила и Меше Селимовића на Булевару и Стевана Мокрањца у Новој вароши - рекли су у Одјељењу за саобраћај и путеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана