Новогодишњи концерт, гала уживање

Јасмина Перишић
Новогодишњи концерт, гала уживање

Бањалука - За новогодишњи гала концерт Градског тамбурашког оркестра тражила се карта више, па су виртуози на жицама љубитеље добре музике почастили са два концерта, у петак и суботу. Зато и није чудно што је концертна дворана Банског двора два дана била испуњена до посљедњег мјеста.

На репертоару су били најљепши екс-Ју евергрини, а тамбурице и богат програм украшен изведбама глумаца и солиста, спојио је генерације.

Поштоваоци доброг звука такмичили су се ко ће заузети боље мјесто да би што удобније уживали у пјесмама Бети Ђорђевић, Наде Кнежевић, Владе Дивљана, "Бијелог дугмета", "Забрањеног пушења"...

- Заинтересованост за наш концерт је била заиста велика. Организовали смо концерте два дана заредом, јер нисмо жељели никога да ускратимо за добре ноте и уживање. Ово је омаж свима који прате и подржавају наш рад већ дуги низ година - рекао је члан предсједништва Градског тамбурашког оркестра Миро Маринковић.

Публика разних генерација, од седам до 77, бурним аплаузом поздравила је оркестар под диригентском палицом Златана Мирића, водитеља и глумаца Велимира Бланића, као и бројне госте и солисте. Посебне овације изазвала је лутка Аћим из емисије "На слово, на слово", снимане почетком шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека. Атмосферу су додатно загријали и гости солисти Марија Шестић и Миро Јањанин.

Маринковић је истакао да су концерти посебни, јер Градски тамбурашки оркестар у марту прославља 15 година постојања.

- Ми годишње имамо 50 концерата, а од тога у Бањалуци четири или пет. Нема мјеста гдје нас нису звали. Циљ нам је да тамбуру, као инструмент, дигнемо на виши ниво и с поносом кажем да котирамо од првог до петог мјеста на свјетским такмичењима. Желимо да дјеци пренесемо љубав према тамбури, али и бањалучкој публици - рекао је Маринковић.

Диригент Златан Мирић каже да су се сви тамбураши добро припремили и потрудили да се публика што боље забави.

- Симболично концерт смо отворили пјесмом "Звиждук у осам", јер смо у осам часова и почели концерт - рекао је Мирић.

Публика није крила одушевљење оним што им је приредио Градски тамбурашки оркестар.

- Концерт је био предиван. Звуци тамбурица вратили су ме у дане младости у вријеме првих љубави и дивне музике која је тада извођена. Свака част људима из Градског тамбурашког оркестра који су осмисли репертоар и заиста врхунским умјетницима на овим дивним жичаним инструментима. Било је ово вече за памћење - рекла је Миланка Марић, која је у друштву унуке посматрала концерт.

Тамбура

Миро Маринковић је рекао да тамбура спада у социјални инструмент, јер најбоље звучи у групном извођењу.

- Тамбура је инструмент чији су трептаји и волумен најсличнији људском гласу. Као таква, привлачи бројну публику, која подржава и прати наш рад - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана