Новогодишње честитке још нису отишле у заборав

Невена Рељић
Новогодишње честитке још нису отишле у заборав

БАЊАЛУКА - Некада, много прије настанка савремених начина комуникације путем друштвених мрежа и различитих апликација, вријеме празника проводили смо у ишчекивању старинских новогодишњих честитки, а родбини, пријатељима и драгим људима редовно смо слали поруке пуне најљепших жеља.

Иако је данас права ријеткост, честитка није само знак пажње. Брижљиво је бирамо, у њу, осим нешто новца и воље, улажемо лијепе жеље, уз топле ријечи и бригу за наше најмилије. Ипак, из године у годину, све се мање користе, јер их, полако али сигурно, истискују савремени начини комуникације путем интернета.

Портпарол “Пошта Српске” Јадранка Берић за “Глас Српске” каже да  новогодишње честитке још нису отишле у заборав јер постоје генерације које и даље његују писану ријеч.

- Током 2020. смо продали 1.578 честитки, а годину раније 2.885 комада. Међутим, слиједе празници и у наредним данима очекујемо да се повећа продаја честитки - казала је Берићева.

Писање писама и шарених новогодишњих честитки стара је традиција. Сваког обрадују декорације на честиткама, пахуљице, шљокице, звончићи или оне музичке, које “пјевају” када их отворимо.

- Писана ријеч је много “топлија” од дигиталне јер захтијева више времена и труда. Неколико ријечи, а много емоција. Онда адреса, па поштанска маркица, одлазак до сандучета. Ишчекивање одговора. Све је то чар писане честитке и улоге поште - нагласила је Берићева.

Додала је да, када је ријеч о писмима и телеграмима, под утицајем пандемије није примијећен значајан пораст слања писама али је зато послато више телеграма. 

- Пријем телеграма у Хало центру путем телефона за децембар ове године је 467 комада  у односу на исти мјесец 2019. када је послато 231 телеграма - истакла је Берићева.

“Поште Српске” већ 14 година организују активност “Пишем писмо Дједу Мразу”.

- У наградној игри учествују дјеца из вртића и нижих разреда основне  школе. Циљ је да малишане подстакнемо на писање писама, да се подсјетимо како су се некада честитали празници као и да се упознају са радом поште и начином на који се шаљу писма - рекла је Берићева.

Додала је да ове године на адресу улица Сњежних путева број 5 пристигло 3.179 дјечијих писама.

Пријатељства

Бањалучанка Данка Јосиповић каже да већ годинама добија новогодишње честитке из Холандије.

- Честитке ми шаљу дугогодишњи пријатељи. Нисмо се видјели 20 година, тако да сваке године жељно ишчекујем писмо. Они су већ старији људи који не користе друштвене мреже те нам је ово једини вид комуникације. Кћерке кажу да дјетињство памте по њиховим честиткама које су сваке године биле прелијепе и другачије - испричала је Јосиповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана