Ново урушавање зидина артиљеријске касарне на Кастелу

Весна Поповић
Ново урушавање зидина артиљеријске касарне на Кастелу

Бањалука - Зидине артиљеријске касарне у тврђави Кастел поново су се јуче урушиле и питање је тренутка када ће ова грађевина платити цех зубу времена и потпуно се срушити.

- У овом тренутку можемо само поставити траке којима забрањујемо пролаз пјешацима, да не би дошло до несреће - рекао је директор Јавне установе Културни центар Бански двор, којем је Кастел дат на управљање, Милорад Петрић.

Према његовим ријечима, на том дијелу тврђаве сваки дан отпада дио по дио.

- То не можемо спријечити. Не могу ни послати раднике да то рашчишћавају, јер не знам у каквом су стању зидине. Могли би произвести још веће урушавање и тиме угрозити своју безбједност. Немамо стручњаке унутар Банског двора који би могли процијенити шта би требало предузети, а ни новца за санацију - објаснио је Петрић.

Слично размишља и градоначелник Слободан Гаврановић, који је казао да мјесто могу само обезбиједити.

- О овом питању смо обавијестили Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС и чекамо њихово стручно мишљење. Они треба да нам кажу шта у овој ситуацији можемо предузети - казао је Гаврановић.

Рекао је да трагају за инвеститорима који би уложили у обнову Кастела те да су једна од опција инвеститори из Француске, који су најавили изградњу хотела у артиљеријској касарни. Прво веће урушавање ове године забиљежено је у августу, када се на пјешачку стазу сручила већа количина камења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана