Ново рухо за “Бубамару” и “Плави чуперак”

Милош Васиљевић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Вртићи “Бубамара” и “Плави чуперак”, који вапе за обновом, ускоро ће добити ново рухо на радост дјеце, њихових родитеља, али и васпитача.

Вишедеценијском чекању да буде постављена нова столарија и фасада је одзвонило, а осим што ће захваљујући овим радовима обдаништима бити враћен стари сјај, енергетска ефикасност донијеће и знатне уштеде.

Обнова је обрадовала и директора Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Петра Јокановића, који је истакао за “Глас Српске” да у вртићу “Бубамара”, који се налази у насељу Обилићево, радови увелико трају. Истакао је да је санација једног од најстаријих вртића била неопходна. С тога, вриједни мајстори искористили су лијепо вријеме како би све што прије добило обрисе модерног. Након уређења “Бубамаре” почиње обнова “Плавог чуперка”.

- Када је ријеч о вртићу “Бубамара” приступили смо пројектној изради енергетске ефикасности, која подразумијева замјену столарије и постављање фасаде. Ријеч је о једном од најстаријих вртића у оквиру нашег центра.

Ускоро, када завршимо столарију, урадићемо и фасаду што ће дати нови изглед комплетном објекту - казао је Јокановић.

Према његовим ријечима, новац за ове инвестиције обезбијеђен је из градске касе још прошле године.

- Новац је дозначен Центру за предшколско васпитање и образовање у сврху редовног функционисања и одржавања, а намијењен је за реконструкцију ова два објекта, “Бубамару” и “Плави чуперак” - рекао је Јокановић, додајући да има потпуно разумијевање за родитеље чија дјеца још нису дошла на ред да се упишу у Центар.

Радост не крију ни родитељи који ће сада са мање бриге слати малишане у вртић. Кажу да је санација објекта била неопходна јер је столарија била веома лоша, а ново рухо вртића допринијеће знатно квалитетнијем боравку дјеце у објекту.

- Требало би уредити и двориште које заиста изгледа ружно, није примјерено дјечијој игри јер траве практично да и нема. Осим тога, реквизити за игру су дотрајали, поготово велики тобоган у средишту дворишта - рекла је мајка А. Ј. чија кћерка већ двије године похађа ову васпитно-образовну установу.

И родитељи дјеце у вртићу “Плави чуперак” радују се обнови објекта у насељу Борик.

- Вртић у који иде наш дјечак, мислим да је уз “Јежеву кућицу” један од најстаријих у граду, а упознати смо да ће се ускоро бити санација. Добро је да се обнавља јер се на тај начин води брига о малишанима. Задовољни су како се васпитачи опходе према дјеци, а не сумњамо да ће након новог изгледа имати боље услове - казала је Милица К.  за “Глас Српске” чији син иде у овај вртић готово три године.

Колективни одмор

Петар Јокановић је нагласио да остају при одлуци да колективни годишњи одмор буде од 15. до 26. јула.

- Највећа фама се подигла на друштвеним мрежама. Оно не иде на штету родитеља, напротив, чинимо им велику услугу, јер то је рјешење које подржавају сви вртићи из цијеле Републике Српске и региона. Већина је за ову опцију, јер се нико од родитеља није нама обратио да им ово не одговара - истакао је Јокановић.

Цијене

Градски менаџер Бојан Кресојевић казао је да неће бити повећања цијена боравка малишана у јавним предшколским установама.

- Родитељи дјеце која бораве у јавним предшколским установама не би требало да брину, јер је за градску администрацију неприхватљиво повећање цијене коју плаћају за услугу боравка и она остаје 165 КМ - рекао је Кресојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана