Ново повећање субвенција до краја године, познат износ

Катарина Шапоња
Ново повећање субвенција до краја године, познат износ

На радост бројних родитеља чија дјеца похађају приватне предшколске установе од децембра ће услиједити ново повећање субвенција, а потом и потпуно изједначавање цијена јавних и приватних вртића.

Ово је поручио градоначелник Драшко Станивуковић, приликом додјеле рјешења о повећању субвенција за приватне вртиће, за које, како је казао, град издваја пет милиона марака.

- Велики дан за родитеље, наше породице, а самим тим величанствен дан за нашу Бањалуку. Кренули смо од нуле, односно увели смо субвенције за приватне вртиће, које раније нису постојале. Почели смо од 60 КМ, јулску смо подигли на 100, а већ од августа субвенција за вртиће износиће 150 марака - истакао је Станивуковић.

Уколико двоје дјеце похађа вртић, како наводи, субвенција ће износити 350 КМ, што значи да ће једна породица добити 4.200 КМ подршке од града.

- Већ од децембра субвенције ћемо повећати на 220 КМ, након чега ћемо у потпуности изједначити цијене - рекао је Станивуковић.

Како је истакао градоначелник, осим повећаних субвенција, Бањалука је и први град који је увео “картице за здраво дјетињство” уз које ће родитељи моћи остварити значајне попусте у куповини.

- Већ је велики број родитеља предао захтјеве за издавање ових картица, уз које ће на примјер моћи колица умјесто 1.000 КМ платити 700 КМ, сједалицу за аутомобил умјесто 400 КМ - 250 КМ, али и остварити попусте на пелене, храну и све друге беби и дјечије производе - појаснио је Станивуковић.

Додао је да ће ове картице моћи добити и самохрани родитељи, као и родитељи дјеце са потешкоћама у развоју.

- Картице ће наши родитељи моћи користити у 25 продајних објеката на подручју града, што је тек почетак, јер очекујемо да ће нам се придружити још привредних субјеката - рекао је Станивуковић, који је најавио да ће прве картице већ бити уручене за петнаестак дана.

Многобројни родитељи који су присуствовали церемонији додјеле рјешења нису крили задовољство. Марија Перовић, мајка двије дјевојчице, истиче да је, с обзиром на свеопшту скупоћу, свака уштеда важна.

- Као родитељ мале дјеце свакодневно се суочавам са великим трошковима, а цијене дјечијих потрепштина не престају да расту. Ова подршка ће нам помоћи да лакше поднесемо повећане цијене у вртићима - казала је Перовићева.

Пријава

Како истичу из Градске управе, да би добили “картице за здраво дјетињство”, родитељи дјеце узраста до седам година, као и труднице, треба да испуне захтјев за издавање картице и предају га у Градску управу у канцеларије Одјељења за друштвене дјелатности, број 23 и 24 од 8.30 до 15 часова.

- Захтјев се може узети испред пријемне канцеларије, а породица подноси један захтјев, без обзира на број дјеце, те је потребно још приложити увјерење о пребивалишту, уколико дијете не иде у вртић - навели су из града.

Појашњавају да родитељи корисници услуга ЈУ “Центар за предшколско васпитање и образовање” Бањалука и субвенција града Бањалука за приватне предшколске установе не достављају увјерења о пребивалишту, већ само захтјев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана