Ново постројење за раздвајање отпада

Мирослав Галић
Ново постројење за раздвајање отпада

Бањалука - Предузећу за управљање депонијом "ДЕП-ОТ" стигла је линија за раздвајање чврстог отпада и преса за балирање пластике, папира и најлона. Њено инсталирање и стављање у функцију предвиђено је током ове године.

- Уз помоћ Центра за заштиту животне средине обезбиједили смо 100.000 КМ за ову линију. Тренутно је у припреми и пројектна документација за изградњу пратеће хале за инсталирање поменуте опреме - каже директор Јавног предузећа "ДЕП-ОТ" Ново Грујић.

Према његовим ријечима, у тој линији биће сортиран и пресован већ раздвојени отпад, а предвиђено је одвајање папира, најлона и ПЕТ амбалаже.

- Тако раздвојени отпад бисмо или сами продавали или бисмо са партнером који би био заинтересован за тај посао потписали уговор о закупу ове линије. Нова опрема ће знатно утицати на повећање простора за одлагање на депонији у Рамићима и смањити количине отпада, нарочито неразградивих материјала попут најлона и пластике - додао је Грујић.

Већих улагања у рециклажни центар ове године неће бити, јер "ДЕП-ОТ" тренутно не располаже средствима која би уложио у такав пројекат.

- Тренутно не можемо аплицирати за кредите, пошто смо већ задужени код Свјетске банке. Рате редовно уплаћујемо. У ситуацији смо да чекамо потенцијалне партнере који би уложили средства у рециклирани центар. Ми смо спремни да им уступимо простор и постојећу инфраструктуру - истиче Грујић.

Додао је да је свијест грађана о потреби да се отпад раздваја и користи као сировина још на ниском нивоу.

- Поред улагања средстава у нову опрему и постројења, потребно је радити и на едукацији становништва. Битно је мијењати свијест грађана, јер пројекти који су рађени и прије мог доласка на мјесто директора нису дали резултате и заиста је битно дјеловати у правцу едукације. Онда ће се уз улагања у опрему моћи направити далеко ефикаснији систем управљања отпадом, који би требало да прати и боља законска регулатива - закључује Грујић.

Систем наплате

Ново Грујић истиче да је велики проблем начин на који се наплаћује одвоз отпада, а који је заснован на површини стамбеног простора, а не количини отпада.

- Овај начин наплате не стимулише грађане да раздвајају отпад у свом домаћинству. Када би се наплата вршила по килограму отпада, грађани би повели рачуна о томе да раздвајају отпад и тако умање рачуне - истакао је Грујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана