Нови урбанистички план након 45 година

И. Божић, А. Стојановић
Нови урбанистички план након 45 година

Бањалука - Град ће послије 45 година добити нови урбанистички план и то на прољеће 2020, а оно што слиједи на јесен, када је у питању изградња инфраструктуре је почетак градње моста преко Врбаса у Српским топлицама.

Градоначелник Игор Радојичић потписао је јуче са директорицом “Урбис центра” Снежаном Мрђа-Баџа уговор о изради плана развоја града.

- Темељ представљају два документа - Стратегија развоја, коју смо усвојили прошле године и урбанистички план. Партнери у овом послу су нам “Урбис центар”, Центар за урбанистичко-економско планирање из Београда и Институт заштите екологије из Бањалуке, који је задужен за стратешку процјену утицаја на животну средину - истакао је Радојичић и додао да је вриједност овог посла 560.000 КМ.

Мрђа-Баџа је истакла да је у припреми низ активности које укључују и учешће становништва са свим надлежним градским институцијама, као и дебату са актерима да би с дошло до најбољих рјешења.

- Урбанистички план обухвата наредних 20 година и треба да буде основа будућег развоја града и понуди рјешење за кључна инфраструктурна питања која муче све грађане - закључила је Мрђа-Баџа.

Нови мост у Српским топлицама биће изграђен 220 метара узводно од постојећег прелаза преко Врбаса. Према идејном рјешењу прелаз ће бити дугачак 65, а широк 11 метара. Поред двије коловозне траке од по три и по метра са обје стране биће изграђене и пјешачке стазе ширине два метра. Он би требало да буде заобилазница којом би теретни саобраћај био избачен из центра града.

Након идејног рјешења слиједи израда главног пројекта, који би требало да буде завршен до 25. августа ове године.

- Након израде главног пројекта, град ће, као финансијер, покренути јавну набавку за избор извођача радова, а уколико не буде непредвиђених околности, градња би могла почети већ ове јесени - изјавио је Радојичић.

Градски архитекта

Градски архитекта Иван Рашковић је истакао да израда урбанистичког плана има историјски значај за град.

- Главне теме су саобраћај и пречишћавање вода, што ће бити ријешено на иновативан начин. У изради тих рјешења учествоваће и архитекте из иностранства, које ће употријебити савремене програме за симулацију и моделирање саобраћаја. Биће рађено и на децентрализацији пречишћавања воде и очувању зеленила - закључио је Рашковић.      

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана