Нови удар на крвопије

Сара Бојанић
Нови удар на крвопије

Доласком љета и високих температура Бањалучанима муке задају комарци, а велика акција уништавања ових крвопија тек слиједи.

Рекао је ово директор предузећа које је задужено за дезинсекцију града “Еко-бел” Владимир Шушњар. Већу акцију запрашивања ларви радници ове фирме имаће у наредних неколико дана.

- Према нашим испитивањима, овог прољећа мало је комараца, чак и на влажним мјестима, гдје се они обично развијају - казао је Шушњар.

Крајем јуна извршен је први третман запрашивања одраслих форми комараца.

- Током прољећа вршили смо третмане запрашивања над ларвама. У протеклом периоду имали смо пар кишних дана који су допринијели да се ларве појаве на мјестима гдје су доминантне воде, тако да ћемо извршити још најмање једно запрашивање на нивоу града, а по потреби и у околини, гдје утврдимо да је потребно - појаснио је Шушњар.

Према његовим ријечима, тиграстих комараца, који на људе могу да пренесу опасне болести, као што су грозница “западног Нила”, денга и зика вирус, тренутно нема.

- Прошле године смо учествовали у међународном пројекту гдје смо утврђивали постојање врсте комараца које преносе поменуте болести. Узорак је узет у пет општина у Републици Српској и утврђено је да та опасност не постоји - казао је Шушњар.

Додао је да би овакво истраживање требало спровести и ове године, али је за то потребна подршка надлежних институција. Грађанима и пчеларима савјетује да се од ових штеточина заштите када дође до пораста температура.

- Становницима препоручујем да ставе мреже против комараца на прозоре и врата. Напољу не би требало да задржавају воду у посудама и саксијама. Мјештанима из приградских насеља и са села савјетујем да не стварају мање локве око кућа, односно да их исушују. У овим насељима проблем представљају и канали у којима се задржава вода. Пчелиња друштва је потребно прекрити најлоном, картоном или другим приручним средствима - рекао је Шушњар.

Бањалучанка Анкица Г. рекла је да ове године има мање проблема са комарцима него лани.

- Ситуација је много боља него прошле године, када се од комараца није могло живјети. Надлежни треба да наставе са праксом да на вријеме буду запрашена мјеста гдје се размножавају комарци - казала је ова Бањалучанка.

Крпељи

Према ријечима Владимира Шушњара, крпељи су већи епидемиолошки проблем за становништво од комараца.

- До сада нисмо имали случај да је неко оболио од болести које изазивају комарци, док од болести које преносе крпељи у РС годишње оболи до 50 људи - поручио је Шушњар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана