Нови сјај Кастела и Камене куће

Јасмина Перишић
Нови сјај Кастела и Камене куће

Бањалука - Градоначелник Слободан Гаврановић и амбасадор Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемарк јуче су, поводом 22. априла, Дана града, отворили Камену кућу и озваничили завршетак радова на обновљеном дијелу тврђаве Кастел.

Тим поводом, у Каменој кући уприличена је изложба слика бањалучких умјетника Алојза Ћурића, Енвера Штаље, Бекира Мисирлића и Душана Симића, чија су дјела својевремено први пут јавно излагана баш у том простору.

- Обновљене су цјелине девет и два тврђаве Кастел у које је уложено 9,2 милиона КМ. Европска унија је за те пројекте издвојила седам милиона КМ а град остатак. Зато ме посебно радује што свечаности присуствује амбасадор ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарка. Ово је само почетак обнове комплетне тврђаве - рекао је Гаврановић.

Он је истакао да је за цјелокупну рестаурацију Кастела, потребно још 20 милиона марака.

- Настојаћемо да обезбиједимо та средства. Жао нам је што смо у недостатку средстава прекинули радове код куле која је изгорјела. Највећи проблем у даљој рестаурацији имаћемо са комплексом артиљеријске касарне. Она је предвиђена за хотел малих габарита, па је тешко исплатива у комерцијалне сврхе, али и за то ћемо наћи рјешење. Због тога до сада нисмо нашли инвеститора који би обновио тај комплекс -  казао је Гаврановић.

Додао је да ће Кастел бити снажан туристички потенцијал у привредном, туристичком, културном и спортском смислу, те да ће се његово реновирање наставити у серијама.

Амбасадор ЕУ Ларс Гунар Вигемарк, рекао је да обнова тврђаве представља важан корак за цјелокупно историјско насљеђе Бањалуке и региона.

- Драго ми је да видим кровове на овим објектима. Европска унија је много уложила у ову област у читавој БиХ и наставићемо то радити и даље. Надам се да ће Кастел бити коришћен и за неке нове перспективе а не само као свједочанство о богатом културно-историјском насљеђу - рекао је Вигемарк.

Још је додао да ће Европска унија поводом 12. маја, Дана Европе уприличити концерт на обновљеној тврђави Кастел.

Изложба

Изложба слика "На путевима модернизма" осмишљена је како би се указала пажња на културну баштину града.

- Ова изложба у будућности треба да буде дио фундуса Музеја града и да се настани у Каменој кући, гдје су аутори изложбе некада први пут излагали своја дјела - рекла је директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана