Нови мост у Српским топлицама коштаће 2,6 милиона КМ

Илијана Божић
Нови мост у Српским топлицама коштаће 2,6 милиона КМ

Бањалука - Град би требало да добије још један мост преко Врбаса, 220 метара узводно од постојећег, једносмјерног моста у Српским топлицама, а идуће седмице биће расписан тендер за избор извођача, што је један од првих корака за реализацију овог великог пројекта.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да ће, уколико поступак јавне набавке прође без потешкоћа, до краја октобра бити изабрана фирма која ће обављати овај посао.

- Извођач ће, без обзира на крај грађевинске сезоне, до краја године моћи обавити одређене радове на терену. Предвиђено је да нови мост буде изграђен за десет мјесеци - казао је Сандић.

Он је нагласио да ће град за овај мост, који је један од највећих овогодишњих инфраструктурних пројеката, из буџета издвојити око два милиона КМ, уз додатних 600.000 КМ за градњу приступних саобраћајница.

- Нови мост ће убрзати саобраћај у овом дијелу града и што је најважније омогућити пролаз теретним возилима што до сада није било могуће с обзиром на то да је садашњи мост једносмјеран са ограниченом тежином - нагласио је Сандић.

Додао је да ће према идејном рјешењу будући мост у Топлицама имати распон од 65 метара, а ширину 11 метара.  

- Поред двије саобраћајне траке по три и по метра, биће изграђене и пјешачке стазе ширине по два метра. Овај мост примарно ће бити намијењен за теретни саобраћај, с обзиром на то да ће преко њега циркулисати теретни саобраћај у правцу Источног транзита - рекао је Сандић.

Он је нагласио да је пројектом  предвиђено да мост буде грађен  од челика и бетона као спрегнута конструкција.

- На овај начин градње пројектанти су се одлучили због конфигурације терена и изузетно уског простора на којем ће се налазити будуће градилиште - казао је Сандић.

Град је са представницима Завода “Др Мирослав Зотовић” договорио да се садашњи мост, у оквиру комплетног амбијенталног уређења у зони око бање, додатно уреди и трансформише у пјешачки мост, док би нови мост служио за прелаз возила.

Мјештани

Предсједник мјесне заједнице Карановац Бошко Вуксан казао је да ће нови мост у Српским топлицама много значити за ово насеље.

- Живот наших мјештана ће бити олакшан, а они једва чекају да крене градња. Ово је веома корисна инвестиција за комплетно насеље узводно од моста у Српским топлицама - нагласио је Вуксан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана