Нови мост у Чесми до зиме

Данијела Стоканић
Нови мост у Чесми до зиме

Бањалука - Изградња моста преко ријеке Врбање, код фабрике "Инцел", на улазу у насеље Чесма, по свему судећи, могла би да почне најкасније за 30 дана и радови би требало да буду завршени до зиме.

Како је објаснио градоначелник Слободан Гаврановић, почетком седмице потписан је уговор о преузимању кредита од 2.464.200 КМ са Министарством финансија РС.

- Сутра би требало да имамо потпуно јасне одговоре, да бисмо отпочели процес јавне набавке и реализацију тог пројекта - рекао је јуче Гаврановић. Додао је да су кандидујући поменути мост још прошле године у разговору са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде били договорили да ће ресорно министарство обезбиједити дио средстава за његову изградњу, што је град и прихватио.

- Међутим, Влада РС и Фонд солидарности за обнову Српске су предложили да се пројекат реализује путем кредита, који ће град преузети у цјелини. Ми смо без размишљања одлуку донијели на недавно одржаној Скупштини града и ушли у тај аранжман - казао је Гаврановић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић је истакао да је планирана изградња новог моста са двије траке, поред старог моста, који је оштећен у прошлогодишњим поплавама.

- Изградња моста ће у односу на тренутно стање много значити за становнике овог насеља. Међутим, и даље је приоритет изградња моста на ријеци Врбас код "Витаминке", који је трајно и право рјешење, јер је ту ближа саобраћајница и више смо везани са тим дијелом града - рекао је он. Додао је да би, када је у питању мост код "Витаминке", идућих дана требало премјерити земљиште и парцеле, да би се знало у којем обиму би требало да буду изузете и колико ће то коштати.

Мјештани насеља Чесма надају се да ће обећање о изградњи моста код "Витаминке" бити испоштовано.

- Мост је жила куцавица Чесме и веза са остатком града. Тренутно смо у јако лошој ситуацији, јер морамо да идемо и по десет километара около да бисмо дошли до града - казао је становник овог насеља Невен Алексић. Додао је да ће изградња моста код "Инцела" ријешити један од горућих проблема становника овог дијела насеља.

Његова комшиница Митра Марковић је истакла да проблем представља и јавни превоз, јер аутобус не може доћи у насеља, него само до моста, гдје путници морају пресједати у други аутобус.

- Најгоре је за дјецу и људе који путују на посао, овакав начин саобраћања аутобуса траје скоро годину, што је многима досадило - рекла је Марковићева.

Улица

Према ријечима Миладина Маличевића, ускоро би требало да буде завршено и проширење саобраћајнице у улици Вељка Млађеновића, која је у непосредној близини моста код "Инцела", гдје се ради потпорни зид на ријеци Врбањи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана