Нови мост још без назива

Александар Стојановић
Нови мост још без назива

БАЊАЛУКА - Нови прелаз преко Врбаса, на мјесту некадашњег Зеленог моста, ни након три године од упућивања иницијативе нема назив, а по свему судећи, тако ће још неко вријеме и остати јер Комисији за називе улица и тргова још није достављен ниједан конкретан приједлог.

Рекао је ово градоначелник Бањалуке Игор Радојичић за “Глас Српске” и додао да је било разних приједлога путем медија, али ниједна иницијатива није званично предата.

- Лицитирано је многим именима, али то питање послије није покретано. Ни стари мост није имао званичан назив, већ су га грађани назвали Зелени мост. Овај нови, иако није зелене боје, међу грађанима је и даље Зелени. Када добијемо неку званичну иницијативу, онда ћемо је разматрати - рекао је Радојичић.

Одборник СНСД-а у Скупштини града и технички директор “Беме” Маринко Умичевић тврди да је још прије три године упутио званичну иницијативу да мост понесе име по упокојеном патријарху Павлу.

- Као што мост повезује двије обале, тако је и патријарх Павле повезивао људе и то сам навео у својој иницијативи. Приједлог сам упутио Комисији, међутим, они то нису разматрали, не знам да ли они уопште доносе икакве одлуке о именима и колико често засједају. Сигурно у некој од ладица та иницијатива постоји, а да ли је ријеч о саботажи или нечему другом, то не бих сада знао да кажем - рекао је Умичевић.

Идеју Умичевића подржао је и тадашњи одборник, а садашњи посланик у Народној скупштини Републике Српске из СНСД-а Момчило Антонић и додао да је и он упутио званичну иницијативу, али да није упознат да ли је она икад дошла до комисије.

- Тај приједлог постоји и на мојој званичној “Фејсбук” страници и сви могу да га виде. Не знам да ли је разматран и због чега мост још није добио име. Видио сам неке коментаре по друштвеним мрежама да такав назив смета припадницима других народа, па је можда и то један од разлога - истакао је Антонић.

Мост Бањалука

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на свечаном отварању у јуну прошле године предложио је да овај мост понесе име “Бањалука”.

- Договорио сам се с градоначелником, надам се да нико нема ништа против, да се овај мост зове Бањалука, јер одражава снагу и љепоту овог града - рекао је тада Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана