Нови каблови и стубови за јачи напон у Српским топлицама

Данијела Стоканић
Нови каблови и стубови за јачи напон у Српским топлицама

Бањалука - "Електрокрајина" планира да већ у јануару 2016. године почне реконструкцију нисконапонске мреже у улици Соколовац у насељу Српске топлице. Садашња је стара и не задовољава потребе потрошача у том дијелу града.

Рекао је ово за "Глас Српске" портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов и додао да ова реконструкција, између осталог, подразумијева замјену стубова и каблова за струју.

- Са окончањем наведене инвестиције очекујемо да се знатно побољша напон и снабдијевање електричном енергијом корисника у овој улици - рекао је Клинцов.

Додао је да је позната чињеница да је напон у приградским насељима нешто лошији у односу на центар града.

- Разлога томе су дотрајалост и разуђеност дистрибутивне мреже. Такође, један од разлога су и честе непланске изградње стамбених јединица и прикључака на дистрибутивну мрежу самих крајњих купаца без адекватних елабората и пројектних планова - објаснио је Клинцов.

Због тога, истакао Клинцов, "Електродистрибуција" већину инвестиционих активности спроводи управо у приградским насељима.

- Ове године је реализован значајан број санације постојеће и изградња нове дистрибутивне мреже и електроенергетских постројења за шта је предузеће издвојило милионска средства - нагласио је Клинцов.

Становнике улице Соколовац обрадовала је ова вијест, јер више неће мучити муку са слабим напоном струје што им је стварало додатне проблеме са кућним апаратима и потрошњи.

- Драго ми је што ћемо ускоро моћи нормално да гледамо телевизију, што нам бојлери неће због слабе струје гријати три сата воду већ сат, што нам неће "жмиркати" расвјета. Било је случајева да због слабог напона и цркавају кућни апарати - рекла је становница улице Соколовац Смиља Ђукић.

Додала је да има осјећај да када укључи један апарат онда други не ради како треба.

- Ево зими, кад гријање на струју ради код комшија, код мене сијалица "шкиљи" јер је моја кућа посљедња у овом реду - казала је Ђукићева.

Крађе

У 11 мјесеци 2016. године у крађи струје ухваћено је 856 лица, што је за 82 одсто више него лани.

Због овакве праксе "Електрокрајина" је појачала контроле у области крађе струје. Иначе, по тренутно важећем закону неовлашћена потрошња електричне енергије третира се као кривично дјело које се санкционише новчаном казном или затвором. Новчане казне за лица која буду откривена да неовлашћено троше електричну енергију износе од 1.000 до 10.000 марака, док је казна затвора у трајању од годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана