Нови грб Бањалуке у знаку куле и дајак чамаца

Весна Поповић
Нови грб Бањалуке у знаку куле и дајак чамаца

Бањалука - Комисија за грб града, којој предсједава градоначелник Игор Радојичић, утврдила је приједлог новог градског обиљежја, а на њему доминира кула испод које су дајак чамци.

Како сазнаје "Глас Српске", овај приједлог је комисија утврдила у сриједу, уз једногласну подршку свих чланова. Нови изглед грба града биће упућен на разматрање Скупштини града, која ће засједати 5. априла.

- На штиту, подијељено, горе у црвеном сребром и црним спојницама озидани камени бедем у чијем је средишту иста таква двоспартна кула лучно отворена пољем са по једним црно отвореним прозором на спратовима и са пирамидалним сребреним кровом са наглашеном стрехом и са обје стране те куле са по једном сребреном мањом једноспартном кулом са по једним прозором отвореним црно и кровом као што је описано, а доље сребрено са плавим суоченим кљуновима два чамца дајака из бокова штита. Преко свега таласаста плава греда изнад истог таквог прута - наведено је у опису грба, који је предложила ова комисија.

Хералдичар Драгомир Ацовић предложио је грб у три величине. Мали, описани грб, који се најчешће користи те изглед средњег и великог грба, који користе само градоначелник и предсједник Скупштине града. На великом грбу се, између осталог, налазе и ликови Петра Кочића и бана Светислава Милосављевића.

У Комисији за грб се поред Ацовића и Радојичића налазе и професор Академије умјетности Зоран Бановић, историчар и директор Гимназије Зоран Пејашиновић, професори Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Миленко Станковић и Маја Додиг, доцент на катедри историје Филозофског факултета Боривоје Милошевић те историчар и директор Архива РС Бојан Стојнић.

Предложени грб, који је израдио Ацовић, требало би да замијени досадашњи симбол града, који је Уставни суд РС 2013. године прогласио неуставним, уз образложење да садржи елементе вјерског и националног идентитета само Срба, чиме се друга два конститутивна народа доводе у неравноправан положај.

Пропали покушаји

Скупштина града је испоштовала став Уставног суда РС и 2014. године је из Статута избачен дотадашњи грб, који је од тада ван употребе. До сада је било неколико покушаја да грб буде измијењен, али без успјеха. Градска управа је 2014. путем два конкурса покушала да утврди нови изглед грба града, али одборници нису прихватили приједлоге. Посљедњи покушај био је 2015. године, али је и он пропао.

Детаљи на предложеном грбу

- Дајак чамци

- Петар Кочић

- Бан Светислав Милосављевић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана