Нови Дјевојачки мост у Шарговцу са двије траке

Весна Поповић
Нови Дјевојачки мост у Шарговцу са двије траке

Бањалука - Изградња новог Дјевојачког моста преко Шарговачког потока у Суботичкој улици, вриједног 143.000 КМ, почела је јуче, а њиме ће бити омогућена боља саобраћајна повезаност града и насеља Шарговац.

Потврдили су ово у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја и додали да предузеће "Враница" има рок од 120 дана да заврши радове.

- Мост ће бити направљен на мјесту постојећег и биће дужине 12 метара и ширине 11 метара са по двије коловозне траке и пјешачке стазе - рекли су у овом одјељењу.

Навели су да је због тога од јуче обустављен саобраћај и за возила и пјешаке преко овог моста, а то укључује и аутобуску линију број 19 која је преусмјерена.

Аутобус који долази из правца града преусмјерен је у Билећку и даље постојећом трасом.

- Када вози путнике према граду аутобус се из Шарговачке улице преусмјерава у Суботичку, на пут за Приједор, па у Билећку. Потом се враћа у Суботичку и даље наставља постојећом трасом - навели су у овом одјељењу.

Предсједник Савјета МЗ Шарговац Радован Илић истакао је да мост има велику важност за око 3.000 становника или 50 одсто мјештана.

- Послије проширења дијела Суботичке улице изградња новог моста је постала потреба, јер је стари мост са једном коловозном траком представљао саобраћајно уско грло. Преко моста се могло ићи само у једном смјеру с тим да су право првенства имала возила из правца града. Долазило је до стварања већих колона возила и гужви и тај проблем ће изградњом новог моста бити ријешен - казао је Илић.

Додао је да мјештани Шарговца имају алтернативне путне правце које могу користити за вријеме радова.

- Надам се да ће мјештани имати стрпљења док буду трајали радови, јер ће тиме бити повећан проток саобраћаја - казао је Илић.

Чесма

У Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја су рекли да је у току бетонирање главних носача на мосту преко ријеке Врбање у Чесми.

- На мосту је предвиђен 21 главни носач, а до сада је бетонирано пет, који ће бити монтирани на већ изграђене стубове моста. Тиме би били створени услови за изградњу главне коловозне армирано-бетонске плоче. Уколико послови буду настављени предвиђеном динамиком, то би се могло десити до краја септембра - објаснили су у овом одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана