Нове учионице пријека потреба ОШ “Алекса Шантић”

Катарина Шапоња
Нове учионице пријека потреба ОШ “Алекса Шантић”

Основна школа “Алекса Шантић” у Росуљама има све више ученика, а све мање простора за несметано одржавање наставе, због чега им је приоритет доградња учионица, истакла је директорица ове образовне установе Свјетлана Радусин.

У нову школску годину кренули су са 804 ученика, од којих 72 иду у подручно одјељење у Дракулићу.

- У плану нам је да доградимо неколико учионица у школи у Росуљама и барем још двије у Дракулићу, јер више немамо простора - појаснила је Радусинова истакавши да су буквално дошли “до зида” са простором.

Према њеним ријечима, веома је тешко организовати наставу јер се у ову школу сваке године уписује све више дјеце.

- Зборницу смо морали претворити у учионицу, а велика је заинтересованост и за продужени боравак, тако да је то додатни подстицај да проширимо капацитет наше школе.  С обзиром на то да ће у близини школе бити изграђена још једна стамбена зграда, у будућности очекујемо још већи број ђака - рекла је Радусинова.

Распуст је, како каже, протекао у замјени старог и дотрајалог паркета и ламперије, што је реализовано уз донацију града, па је ученике дочекао нови под у кабинету математике.

- Све остале учионице су раније реновиране, ова је била посљедња - истакла је Радусинова и додала да имају осам пројектора и платна по учионицама.

Истакла је да су ове седмице, у складу са почетком нове школске године, организовали приредбу како би на што љепши начин дочекали ђаке прваке.

- Ове године у нашу школу је уписано 98 првачића, од којих је 20 у Дракулићу, што се никад до сада није десило - казала је Радусинова и додала да је то насеље у које се досељавају млади брачни парови са дјецом и да је то један од разлога за проширење простора.

Како каже, централна приредба је одржана у Росуљама, а у програму су учествовали и сами првачићи.

- Након школске химне првачићима и њиховим родитељима, бакама, декама и осталим пратиоцима представили смо учитељице ове генерације, а затим су у веселој и свечаној атмосфери положили “Ђачку заклетву” - рекла је директорица.

Савјетовања

Свјетлана Радусин је истакла да су у августу наставници и стручни сарадници присуствовали једнодневним савјетовањима у организацији Републичког педагошког завода.

- Јединствена тема овогодишњег савјетовања била је “Ауторитет наставника и однос наставника са родитељима”, а реализовала ју је инспектор - просвјетни савјетник Дијана Петковић - појаснила је Радусинова.

Додала је да је ОШ “Алекса Шантић” била домаћин савјетовања разредне наставе 26. августа, те су поред наставника њихове школе том догађају присуствовале и њихове колеге из ОШ “Станко Ракита” и ОШ “Ћирило и Методије”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана