Нове мјере у Бањалуци: Ношење маски и на отвореном, забрањена сва окупљања

Г.С.
Нове мјере у Бањалуци: Ношење маски и на отвореном, забрањена сва окупљања

БАЊАЛУКА - Градски штаб за ванредне ситуације у Бањалуци оцијенио је данас епидемиолошку ситуацију као неповољну, са тенденцијом даљег погоршавања, те наложио обавезно ношење заштитних маски и у затвореном простору, као и забранио сва јавна и приватна окупљања до 18. марта.

Једногласно су усвојени закључци да све епидемиолошке мјере које су тренутно на снази остају и даље, до 18. марта.


“Обавезују се грађани да на отвореном и у затвореном простору обавезно носе заштитну маску /прекривена уста, нос и брада/ и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра, осим у случају да се особа креће сама, са члановима породице или током обављања физичке активности”, наведено је у усвојеним закључцима.

Штац је закључио да се упути јасна инструкција и опомена свим образовним и културним установама да се обавезно поштују епидемиолошке мјере, уз напомену да ће се вршити појачана контрола у наредном периоду.

“Обавезују се сви тржни центри и маркети да на видном мјесту истакну број људи који може бити унутра, а то је једно лице на четири метра квадратна, те да контролишу улазак и излазак уз обавезну дезинфекцију”, наведено је у закључку, уз напомену да су забрањена било каква окупљања унутар ових објеката, а градски контролни органи морају појачати контролу провођења ове мјере, која се односи и на све пијаце.

Градски штаб ће упутити приједлог Републичком штабу да се за улазак у Републику Српску/БиХ уведе обавезан пи-си-ар тест, осим за грађане Србије.

“Обавезују се директори основних и средњих школа, као и вртића да достављају извјештаје о епидемиолошкој ситуацији на дневном нивоу. У сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске размотрити мјеру обустављања наставе у основним школама /од петог до деветог разреда/, уколико се лоша епидемиолошка ситуација настави”, наведено је у закључцима.

Наређено је да се обави дезинфекција јавних површина /јавних саобраћајница у централном градском подручју и паркинзи/, дјечијих игралишта и посебно прилаза школама, те појача контрола поштовања прописаних мјера у градском саобраћају.

Због погоршане епидемиолошке ситуације, један дио чланова био је укључен онлајн, док је један дио лично присуствовао сједници.

“Позивамо суграђане на додатни опрез и да се строго придржавају прописаних епидемиолошких мјера, јер свака мјера има ефекта онолико колико се поштује.
Штаб за ванредне ситуације града Бањалуке наставиће пратити ситуацију и у складу с тим правовремено реаговати”, наведено је у саопштењу.

Наредна сједница Штаба биће одржана у сриједу или четвртак, 17. и 18. марта, а по потреби и прије.

Ускоро се путем “Фејсбук” странице града Бањалука очекује обраћање градоначелника и команданта Градског штаба за ванредне ситуације Драшка Станивуковића, који ће говорити о актуелној епидемиолошкој ситуацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана