Нове куће за шест вишечланих породица

Сања Јокић
Нове куће за шест вишечланих породица

За стамбено збрињавање вишечланих породица из буџета града током прошле године је утрошено 107.500 марака, док је у овој години планирано 40.000 марака за завршетак започетих стамбених јединица.

Рекао је ово "Гласу Српске" портпарол Aдминистративне службе града Миленко Шајић.

- Завршили смо постављање темеља за градњу кућа у којима ће бити смјештено шест породица са петоро и више дјеце и то у насељима Мађир, Мотике, Горња Пискавица, Дебељаци, Поткозарје и Славићка. Поред тих активности, град је издвојио значајна средства за обезбјеђивање стамбеног простора за двије ромске породице са петоро и више дјеце - истакао је Шајић.

Према његовим ријечима, овај пројекат је реализован у складу са Уговором о пословној сарадњи који су потписали представници градске управе и Министарства за породицу, омладину и спорт.

- Град је, у овом случају, био обавезан да обезбиједи земљиште, изгради темељ те обезбиједи неопходну комуналну инфраструктуру по завршетку изградње. Ресорно министарство је било дужно да обезбиједи средства за изградњу самог објекта - казао је Шајић.

Корисници права ових и сличних пројеката бирају се на основу препозиција поменутог министарства као и Јавне установе "Центар за социјални рад " Бањалука.

- Основни критеријуми за учешће у оваквим пројектима су били да кандидат има статус вишечлане породице, тешка материјална ситуација у којој се породица налази али и неријешено стамбено питање. Приликом избора води се рачуна да се ради о социјално угроженим породицама које су као такве евидентиране у Центру и да немају ријешено стамбено питање - додао је Шајић.

Предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце "4+" Јован Радовановић је истакао да није у потпуности задовољан односом градских власти према овој проблематици.

- На нашој листи тренутно се налазе 34 стамбено незбринуте вишечлане породице док је њих 50 почело са изградњом стамбених јединица али немају довољно новца да те послове приведу крају. О тој теми недавно смо разговарали и са помоћником министра за избјегла и расељена лица РС Драгом Вулетом који нам је обећао помоћ из разлога што већи дио тих породица чине управо избјегла и расељена лица - појаснио је Радовановић.

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске је у протеклом периоду спровело читав низ активности које су биле усмјерене на подизање квалитета живота вишечланих породица.

- Пружали смо им финансијску помоћ у изградњи стамбеног простора, а почевши од 2007. године набављамо и уџбенике за све одличне ученике од трећег до деветог разреда основних школа, а који припадају овој категорији. У складу са својим могућностима Министарство ће и даље помагати ове породице - рекла је портпарол овог министарства Душица Зубановић.

Подршка

Буџетом града за ову годину за подршку организацијама које пружају неки вид помоћи породицама са четворо и више дјеце предвиђено је 20.000 марака.

- Планирали смо и 10.000 марака за подршку појединцима, породицама са четворо и више дјеце - казали су у градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана