Новац за пројекте само путем јавног позива

Весна Поповић
Новац за пројекте само путем јавног позива

Бањалука - Град ове године нема у буџету резервисаних директних средстава за пројекте појединих омладинских организација као што је то био случај претходних година, већ ће путем јавних позива кандидовати пројекте, па да онда евентуално добију новац из градске касе.

Изјавио је то вршилац дужности начелника Одјељења за образовање, здравство, спорт и омладину Драган Бањац и додао да на овај начин желе изабрати најквалитетније пројекте које ће ове године суфинансирати.

- Ове године мијењамо праксу. Неће више бити унапријед планирана средства за поједине омладинске организације као што су "Здраво да сте" или Феријални савез РС, што је био случај претходних година. Овом промјеном не желимо никога да искључимо или да умањимо значај пројеката већ је циљ да се обезбиједи транспарентнија и правичнија подјела новца - навео је Бањац.

Каже да је за те намјене ове године планирано 73.000 КМ.

- Омладинске организације ће те пројекте за које су имале резервисана средства у буџету моћи кандидовати путем јавног позива, а комисија ће изабрати оне најбоље - прецизирао је Бањац.

Навео је да су у току измјене правилника који дефинише расподјелу овог новца.

- Идуће седмице би тај документ требало да доставимо градоначелнику на сагласност - казао је Бањац.

Наиме, у 2016. години град је за суфинансирање пројеката омладинских активности издвојио 77.500 КМ, а од те суме за

дугорочне пројекте од интереса за младе града је издвојено 38.000 КМ. Тај новац је био распоређен на Феријални савез РС којим су финансирали пројекат "Студентска зима, Јахорина 2016" (16.000 КМ), Удружење "Здраво да сте" за пројекат "Отворени омладински клуб" (20.000 КМ) и Одред извиђача "22. април" за организацију 41. новембарских сусрета извиђача (2.000 КМ).

Слична ситуација је била и у 2015. години. Тада је град за дугорочне пројекте издвојио 35.940 КМ. Новац је додијељен истим пројектима Феријалног савеза РС са износом од 16.040 КМ, те удружењу "Здраво да сте" 19.900 КМ.

У удружењу "Здраво да сте" су рекли да још нису упознати са овом промјеном.

- Ми смо сваке године за наш пројекат "Отворени омладински клуб" слали Градској управи програм са пројекцијом трошкова. Они су онда у складу са могућностима обезбјеђивали средства. Тако да је слање пројекта на јавни позив слично ономе што смо и до сада радили - казали су у овом удружењу.

Пошто ће за одређени износ конкурисати више организација, у овом удружењу признају да би то могло утицати на суму коју ће град бити у могућности да одобри.

Савјет

За дјеловање Савјета омладинских организација Бањалуке (СООБЛ) ове године биће издвојено 2.000 КМ, а Драган Бањац каже да СООБЛ мора изабрати ново руководство јер рок истиче овог мјесеца.

- Уколико то не учине, неће моћи да конкуришу за средства из буџета града или да користе простор у Дому омладине - казао је Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана