Нова занимања бармен, часовничар и златар

Весна Поповић
Нова занимања бармен, часовничар и златар

Бањалука - Будућим средњошколцима ће приликом уписа у предстојећу школску 2016/2017. годину бити понуђена нова занимања и то: агротуристички техничар, бармен, часовничар, златар, оптичар, армирач и бетонирац.

Средње школе планове уписа са предложеним бројем ђака које би требало да упишу у први разред доставиле су Министарству просвјете и културе РС на разматрање.

- Датуми уписа средњошколаца у први разред биће одређени у наредном периоду, а обично су то два рока, јунски и јулски - казали су у ресорном министарству.

У Гимназији планирају упис 280 ученика у десет одјељења. 

- Пракса је да упишемо онолико ученика колико их заврши у претходној школској години, тако да ћемо на јесен имати толико слободног простора. Требало би да имамо по четири одјељења општег и друштвено-језичког смјера и по једно природно-математичког и рачунарско-информатичког - казао је директор Гимназије Зоран Пејашиновић.

Директор Грађевинске школе Љубан Бајић каже да ће ова школа примити 130 ученика.

- Од четворогодишњих смјерова требало би да имамо по једно одјељење архитектонских и грађевинских техничара, те два геодетских техничара - казао је Бајић.

Истакао је да ће као новину покушати да упишу једно комбиновано одјељење за дефицитарна занимања армирач, бетонирац и зидар.

- Сваке године покушавамо да упишемо занатско одјељење, али не успијевамо јер дјеца не желе да упишу трогодишње занате. И ове школске године смо покушали уписати једно одјељење зидара, али смо имали само једног ученика - казао је Бајић.

Директор Пољопривредне школе Еди Ханеш рекао је да планирају упис девет одјељења, односно 234 ученика.

- Поред стандардних смјерова прехрамбени, пољопривредни и ветеринарски техничар, уводимо нови смјер агротуристички техничар. То је четворогодишње занимање које је концентрисано на развој три привредне гране: пољопривредне производње, туризма и угоститељства - казао је Ханеш.

Директор Техничке школе Кристина Мрђа рекла је да су предвидјели упис 442 ученика у 17 одјељења.

- Преложили смо увођење три нова смјера у трећем степену,  часовничар, златар и оптичар, јер тржиште рада има потребу за таквим занимањима. Некада смо школовали оптичаре, па имамо апарате који ће нам у томе помоћи. Што се тиче часовничара и златара, ту је кључна прецизна механика, а то је својствено школи - рекла је Мрђа.

Казала је да је планиран упис и у смјерове техничара мехатронике, друмског саобраћаја, логистике и шпедиције, поштанског саобраћаја, ваздухопловни техничар, возач моторних возила, машински техничар за компјутерско конструисање, те за моторе и моторна возила, механичар грејне и расхладне технике, бравар, инсталатер, аутомеханичар и обрађивач метала резањем.

И у Угоститељско-трговинско-туристичкој школи уводе новину, смјер бармена.

- На тржишту рада појавило се интересовање, али имали смо и конкретних захтјева угоститеља за школовање оваквог профила радника. Осим услуживање гостију, дужност бармена би била и прављење коктела. С обзиром на велики број ресторана и кафића само у граду, могућности за запослење су веће - казао је директор Борис Спасојевић.

Додао је да планирају упис десет одјељења са по 26 ученика.

- Од тога шест за занимања четвртог степена, по два одјељења трговачких, кулинарских и угоститељских техничара, по једно кувара, конобара, посластичара и новог смјера бармена. Уколико не добијемо одобрење за смјер бармен, имаћемо два одјељења кувара - објаснио је Спасојевић.

Директор Медицинске школе Владимир Јагодић казао је да је план да упишу осам одјељења са око 240 ученика.

- Од тога пет одјељења медицинских техничара, те по једно одјељење физиотерапеута, лабораторијско-санитарних техничара, те акушерско-гинеколошких сестара. У школи имамо шест смјерова, али не уписујемо нове ученике сваке године, водимо рачуна о томе колико које струке има регистровано у Заводу за запошљавање - казао је Јагодић.

Директор Технолошке школе Дејан Чутура навео је да ће будући средњошколци моћи конкурисати за смјерове фризер, козметички, ликовни, графички и еколошки техничар, те дизајнер индустријских производа у девет одјељења. 

- По одјељењу би требало да упишемо 24 ученика. Колико тачно ће које одјељење имати ђака знаћемо тек када се заврши ова школска година и видимо колико ученика ће  понављати разред - казао је Чутура и додао да се увођење новог занимања мултимедијални техничар може очекивати у школској 2017/2018. години.

У Електротехничкој школи "Никола Тесла" биће мјеста за 224 ђака у осам одјељења.

- Планирамо упис по три одјељења техничара телекомуникација и рачунарства, те по једно електронике и електроенергетике - додао је директор Војислав Поповић.

Директор Економске школе Нада Вулић навела је да би у идућој школској години у осам одјељења требало да имају око 224 нова ученика.

- Од тог броја три одјељења су економских, једно банкарских и четири пословно-правних техничара - казала је Вулићева.

Из Школе ученика у привреди поручују да, када су у питању четворогодишња занимања, планирају упис два одјељења шумарских техничара и једно текстилних.

- Када су у питању трогодишња занимања, планирано је по једно одјељење аутоелектричара и електроничара механичара и два електричара - рекли су у овој школи и додали да би по одјељењу требало да буду по 24 ученика.

Потврдили су да су предложили увођење два нова занимања, али нису хтјели прецизирати која док не добију одговор ресорног министарства, које то треба да одобри.

Матуранти деветих разреда основних школа имаће на располагању и неколико приватних средњих школа.

Гимназија и Медицинска

Матуранте основних школа највише занимају Гимназија и Медицинска школа. То се могло чути на недавно одржаном Сајму средњих школа и занимања.

- Желим да упишем Гимназију јер захтјевнији факултети, са којима се лакше може запослити, траже више рада и знања које ова школа пружа - рекао је на поменутом Сајму ученик деветог разреда ОШ "Милош Црњански" Игор Дука.

Приједлог уписа ђака

Гимназија  280

Грађевинска школа      130

Пољопривредна школа         234

Угоститељско-трговинско-туристичка школа   260

Технолошка школа      216

Економска школа         224

Медицинска школа       240

Техничка школа  442

Електротехничка школа "Никола Тесла" 224

Школа ученика у привреди 168

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана