Нова топлана на 40 година старој мрежи

Весна Поповић
Нова топлана на 40 година старој мрежи

Бањалука - Нова топлана, коју град планира да изгради са стратешким партнером, испоручиваће топлотну енергију путем постојеће мреже старе више од 40 година. Она је у лошем стању и за ремонт ће годишње, према процјенама стручњака, бити неопходна улагања од минимално 500.000 КМ.

Рекао је то градоначелник Игор Радојичић и додао да, поред других проблема са градским гријањем, постоји и потреба за обнову топловода.

- Планирамо ново постројење да прикључимо на постојећу мрежу која је у јако лошем стању. На том топловоду имамо велике губитке, јер често пуца, стварају се велике хаварије, што прави доста проблема и свјесни смо да ће захтијевати одређене инвестиције - казао је Радојичић.

Казао је да је према процјени, коју је урадила Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), у те сврхе минимално годишње требало да буде уложено пола милиона марака.

- Уговором о оснивању новог привредног друштва, који планирамо потписати ако успјешно завршимо процес избора стратешког партнера, мораћемо регулисати колико ће годишње бити улагано у санацију, одржавање и модернизацију постојеће мреже - истакао је Радојичић, али није прецизирао да ли ће то бити дужност града или стратешког партнера.

У градској "Топлани" су рекли да је прије почетка ове гријне сезоне уложено 3,2 милиона КМ у ремонт топловода.

Нису могли прецизирати колико новца је за ове намјене планирано у овој години.

- Износ улагања ће зависити од прилива средстава, али биће обављени сви радови на мрежи како би био обезбијеђен нормалан почетак идуће сезоне гријања - казали су у "Топлани".

Скупштина града усвојила је средином овог мјесеца одлуку којом је Бањалука и званично почела да тражи стратешког партнера за изградњу нове топлане на дрвну сјечку. Будућа топлана би требало да буде ново привредно друштво чији би већински власник био инвеститор са 51 одсто удјела, а остатка од 49 одсто град.

Садашње предузеће "Топлана" не би било угашено, већ је планирано да она буде помоћ ако због јако ниских температура буде требало догријавање града. Од новог предузећа градске власти очекују да оствари профит са којим ће отплаћивати дугове садашње "Топлане" од 85 милиона КМ.

За мазут десет милиона КМ

Игор Радојичић је рекао да је од децембра 2016. године укупно потрошено десет милиона марака на набавку мазута.

- На ванредној сједници Скупштине града 27. децембра једногласно је усвојена одлука да се "Топлани" да гаранција за подизање кредита од пет милиона КМ за набавку мазута како Бањалука усред зиме не би остала без гријања, али је до сада потрошено двоструко више - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана