Нова санитарна касета повећава капацитет депоније у Рамићима

Милош Васиљевић
Нова санитарна касета повећава капацитет депоније у Рамићима

БАЊАЛУКА - На регионалној депонији у Рамићима неопходно је да се изврши санација, односно припрема нове санитарне касете, како не би дошло до потенцијалне еколошке катастрофе, јер су тренутни капацитети при крају.

Потврдио је ово за “Глас Српске” градски менаџер Бојан Кресојевић те додао да је потребно доћи до најбољег рјешење за све стране, али није реално очекивати да се то деси након једног састанка.

- Јуче смо имали врло конструктиван састанак и с обзиром на сложеност проблема који се огледа у вишедеценијском имовинском спору, не може се очекивати рјешење одједном. Важно је да је разговор текао у позитивном амбијенту - казао је Кресојевић.

Према његовим ријечима, све стране су свјесне да је у наредном периоду неопходно да се изврши санација, односно припрема нове санитарне касете.

- Са састанка имам увјерење да ће се у врло кратком року, мјесец-два, наћи рјешење да се иде у инвестициони пројекат, у проширење капацитета саме депоније - рекао је Кресојевић.

Подсјећамо, представници “Де­п-о­та” раније су саопштили да на депонији у Рамићима мјеста за одлагање смећа има само до јуна идуће године.

Предсједник Управног одбора “Чистоће” Немања Билановић казао је за “Глас Српске” да је ово важан корак у проналаску рјешења, гдје морају наћи најбољу опцију, прије свега због грађана Бањалуке. Приближили су ставове и иду у правцу да се то ријеши.

- За исти сто сјели смо сви, представници Градске управе, “Де­п-о­та” и “Чистоће” свјесни да није једноставно ријешити ово питање, јер кључно питање овдје рјешавају акционари, односно власници, између осталих и град је заинтересован да се то ријеши. Сад слиједи изградња санитарне касете у коју би се могло наставити депоновање отпада. То нам је било кључно питање - рекао је Билановић.

Директор “Де­п-о­та” Жељко Савић каже за “Глас Српске” да је састанак био конструктиван, те да су корак ближе рјешавању проблема.

- На састанку је било ријечи и о имовинско-правним односима, али и о спору који траје. Сви смо изнијели ставове, а идемо о правцу рјешења. Настојаћемо ускоро поново да сједнемо, како бисмо нашли рјешење за добробит све три стране - рекао је Савић.

Према његовим ријечима, ово је први корак, а ограничени су временски јер мјеста на депонији има до јуна идуће године.

- У питању је екологија и заштита животне средине и све стране морају били толерантне. Најбитније је да разговарамо у континуитету, да нађемо трајно рјешење. Компромис је кључан овдје  - рекао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана