Нова расвјета обасјаће зидине Кастела

Јасмина Салопек
Foto: Јасмина Салопек

БАЊАЛУКА - Тврђава Кастел биће освијетљена, а Градска управа расписала је тендер за избор извођача ових радова.

Казао је то јуче градоначелник Драшко Станивуковић те најавио да ће новим освјетљењем ово значајно културно-историјско здање засијати у пуном сјају.

- Добићемо љепши и уређенији простор тврђаве у којем ће наши суграђани моћи уживати и у вечерњим часовима - поручио је Станивуковић.

Он је најавио да се упоредо припремају и пројекти за наставак реконструкције Кастела. Како је казао, циљ је да се очува најстарији градски симбол који је и једна од главних туристичких атракција, али и простор за организацију бројних манифестација.

- Пројекат ће бити изведен у двије фазе, у првој фази ће се изводити расвјета углавном изван тврђаве, а у другој фази унутар ње - појаснио је Станивуковић.

Обнова Кастела траје годинама, а један од разлога зашто се стало јесте недостатак новца. Санација тврђаве почела је у априлу 2013. године, а била је повјерена предузећу “Поробић” из Требиња, чији су радници неколико мјесеци припремали захтјеван процес реконструкције, а сви радови обављали су се уз надзор стручњака и уз консултације Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске и археолога.

Из Завода су рекли за “Глас Српске” да је пројектом Кастел подијељен на девет цјелина, а до сада су обновљени дијелови двије цјелине.

- Реконструисан је дио јужног и источног бедема, кула пет, Камена кућа, куле три и четири те припадајући бедеми. Из ИПА фондова обезбијеђена су око четири милиона евра - рекли су из Завода те навели да је раније, још 1999. године, реконструисана улазна кула.  

Како истичу, постоји пројекат обнове тврђаве, али и да је могуће да дијелове пројекта треба ревидовати те да о наставку радова Завод нема информације. 

Један од разлога који кочи даљу обнову јесте недостатак средстава. 

- Према пројекту, вриједност обнове је око 50 милиона КМ, али у међувремену су цијене промијењене и без ревизије документације не може се прецизирати тачан износ - додају из Завода.

Ранији планови

Према ранијим информацијама, санација Кастела је требало да буде завршена у року од двије године, односно још прије девет година. Такође, према ранијем идејном рјешењу, у оквиру реконструкције тврђаве требало је да буде саграђен хотел с пратећим садржајима, у артиљеријској касарни. Поред хотела, планирано је да буде саграђен и културни центар с љетном позорницом, услужни и туристичко-информативни центар, градски врт, јавна гаража, спортско-рекреативни центар те да се уреди обала Врбаса уз тврђаву и музеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана