Нова расправа у Бањалуци: Измјене у центру града обуставити до усвајања урбанистичког плана

Јелена Танацковић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА – У Градској управи у Бањалуци одржава се друга јавна расправа о Нацрту измјене дијела Регулационог плана за дио центра Бањалуке, а грађани, активисти, а посебно стручна јавност поново износе познате примједбе.

Архитекте из Бањалуке, као и раније, поручили су да измјена дијела регулационог плана треба бити обустављена до доношења урбанистичког плана. Сматрају да је неадекватно и неприхватљиво да се регулација простора од најважнијег значаја за град мијења пред само доношење урбанистичког плана, који би морао да обезбиједи ширу слику и комплексније параметре.

Измјена регулационог плана односи се на простор између Улице краља Петра I Карађорђевића, Српске улице, те улице Васе Пелагића, Бана Лазаревића, Видовданске улице и Трга српских владара.

Три фокусне тачке су простор ''рупе'' гдје након измјене регулационог плана треба да буде изграђена зграда од 11 спратова (у великом дијелу већ завршена), затим дио трга око Храма Христа Спаситеља гдје је предвиђена градња парохијског дома, те простор паркинга ''код Краша“ гдје ће се градити споменик палим борцима ВРС и подземна гаража.

Архитекти који присуствују расправи сматрају да ''бањалучки урбанизам умире посљедњих 20 година“, па је архитекта Александар Лилић док је у салу улазио градоначелник Станивуковић затражио да се одржи „минут ћутања за урбанизам“.

Архитекта Огњен Шукало рекао је „да у задњем кораку доношења урбанистичког плана имамо мијењање најбитнијег дијела, а да није јасно зашто“.

 - Ова процедура је можда легална, али није легитимна - казао је Шукало. Грађани који станују у центру града истакли су жаљење на преоптерећеност саобраћаја и поручили да се централно спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске може изградити на локацији некадашњег кина „ Козара“.

Директор Музеја савремене умјетности Сарита Вујковић и њени сарадници из ове установе сматрају да локација „ Крашовог паркинга“ није добра локација која треба да нагласи значај коме је посвећен.

- Изненађени смо што нико из Музеја савремене умјетности није изабран да буде у Комисији. Сматрамо да споменик треба бити на Малти на улазу у град или на некој другој локацији. О овоме је потребно на неки други начин размишљати - истакла је Вујковић.

Снежана Мрђа Баџа из Урбис центра у Бањалуци, обраћајући се представницима градске управе, сугерисала је да се до момента усвајања регулационог плана у Скупштини града „не може обећати да ће нешто бити“, као што су они већ приказали рјешење зграде.

Тихомир Дакић из Центра за заштиту животне средине затражио је да се сви регулациони планови ставе на чекање до усвајања Урбанистичког плана, који је кровни документ за градски урбанизам.

Немам проблема да изађем пред људе, јер знам да радим правилно. Даћете ми прилику да кажем све што је важно и да одговорим на све, рекао је градоначленик Бањалуке Драшко Станивуковић, обраћајући се присутнима на јавној расправи.

„Чујем овдје неке нове инсинуације, непознавање ствари и неке аплаузе. Имали сте прилику да сатима овдје причате и данас и прије десетак дана и прије мјесец дана. Драго ми је што се овдје налазе људи у срцу Градске управе и у центру града. Колико год да урадим, једном дијелу људи неће бити довољно”, рекао је Станивуковић и обећао да че одговорити на бази свих дискусија.

Такође наглашава да да треба видјети шта се може и мора поправити и да сви треба да виде и ширу слику.

„Многи мисле да знају све, али ствар је комплексна и све се преплиће. Експропријација је бајка, од којих пара, како да платимо то. Лијепо то звучи, али то није реално и не могу да причам то, то је приватна земља, ако је купљено лоповлуком то треба да доказујемо. Ко даје новац граду него хиљаде инвеститора? Ко уплаћује 50 милиона?”, упитао је градоначелник.

Расправи присуствују уз градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића, начелници одјељења, поједини одборници, а ту су и представници Центра за заштиту животне средине, архитекта Бојан Шипка који је креатор рјешења на простору ''рупе“,  грађевински инвеститори Ведран Савић и Ненад Лубурић те многи други.

Расправу која је изазвале велику пажњи организовало је Одјељење за просторно уређење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана