Нова опомена на опасности од трулих стабала

Илијана Божић
Нова опомена на опасности од трулих стабала

Бањалука - Грана трулог стабла липе, која је у понедјељак навече у улици Младена Стојановић пала на главу дјевојци и повриједила је, још је једна опомена надлежним институцијама и градским властима да се позабаве дотрајалим дрворедима. Недавно се у башти хотела "Босна" ничим изазвано стропоштало стабло кестена и причинило поприличну материјалну штету. И раније је било сличних ситуација, али, на срећу, ако се изузму мање повреде појединаца, до сада није било људских жртава.

Према причи очевидаца повријеђена је Јелена Вуковић (28), која је ишла са посла ка аутобуској станици преко пута парка "Младен Стојановић", када ју на њу пала грана. Она је имала огреботине по глави, рукама, ногама и болове у врату. У Универзитетском клиничком центру РС истакли су да је повријеђена пуштена на кућно лијечење."Задобила је лаку повреду врата, по пријему је збринута, те је исти дан пуштена на кућно лијечење" истакли су из УКЦ-а. Очевидац Живко Бувач рекао је да се одједном зачуо прасак и јауци несрећне дјевојке.

"Колега и ја смо одмах позвали полицију и Хитну помоћ, који су веома брзо стигли на лице мјеста. Зачуђујуће је да није било вјетра који би изазвао пад. Грана је била прилично дебела, ударила ју је иза врата, пала је и ударила главом о бетон" казао је Бувач.Додао је да се у парку "Младен Стојановић" налази много сувих грана и стабала, који неријетко падају. "Требало би се повести рачуна о томе, јер родитељи, баке и дједови свакодневно доводе најмлађе. Не дај, Боже, да се тако нешто понови" истакао је Бувач.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да проблем болесних и старих стабала може бити ријешен поступком санитарне сјече. "Међутим, код нас постоје два непомирљива става. Једни се буне када буде посјечено свако дрво или грана, чак и када постоји образложење за то, а други се јаве обично тек када се нешто деси" рекао је Радојичић.

Истакао је да постоји евиденција о томе гдје би требало спровести санитарно прочишћавање и додао да је у граду доста стабала у лошем стању. "У протекле три године посадили смо 1.000 садница и то би требало да се обавља још интензивније, али имамо много реакција грађана када буде посјечено неко стабло" казао је Радојичић и додао да се због тога надлежни суздржавају од сјече, јер грађани, без обзира на аргументе, изражавају протесте.

Орезивање дрвећа

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је истакао да безбједност грађана мора да буде на првом мјесту, те да би према прошлогодишњој студији о здравственом стању градских дрвореда око 400 стабала требало да буде уклоњено. "У наредном периоду мировања вегетације биће орезан већи број обољелих стабала. Инциденти попут овог опомињу нас да безбједност грађана мора бити на првом мјесту" рекао је Билчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана