Нова котловница на Старчевици грије још 14 улица

Весна Поповић
Нова котловница на Старчевици грије још 14 улица

Бањалука - Градска "Топлана" је почетком ове седмице на мини-котловницу на Старчевици прикључила потрошаче из 14 улица и у то проширење капацитета уложила око 70.000 КМ.

Директор "Топлане" Мићо Миловановић је рекао да ће боље гријање имати потрошачи из улица Мајке Југовића, Церска, Српских устаника, Милице Стојадиновић Српкиње, Прве крајишке бригаде народне одбране, Огњена Прице, Јована Јанчића, Стевана Булајића, Српских добровољаца, Високих Дечана, Манастира Грачанице те дио потрошача из улица Срђе Злопоглеђе, Југ Богдана и Симе Миљуша.

- Од када је почела да ради нова топлана на Старчевици планирано је да се повећа број потрошача. Међутим, то нисмо могли урадити док нисмо били сигурни какве ће резултате дати нова котловница. Како су ефекти више него одлични, одлучили смо да повећамо број потрошача који ће бити прикључени на нови извор енергије - рекао је Миловановић.

Он је нагласио да су припреме за ове радове почеле у децембру прошле године.

 - За сада је већи дио Старчевице прикључен на новоизграђену котловницу, а планирано је да и остатак  насеља буде на овом систему. На тај начин ћемо смањити потрошњу мазута у старом централном систему, а становништву обезбиједити још квалитетније гријање - рекао је Миловановић.

Додао је да је при постављању самог цјевовода нове котловнице било проблема са станарима у улици Прве крајишке бригаде народне одбране број 4.

- Једино техничко могуће рјешење за припајање дијела насеља на нову котловницу било је да дио цјевовода прође кроз ову зграду. Станари су се бунили јер се постављањем цијеви кроз ходник зграде смањује висина стропа за 12 центиметара - објаснио је Миловановић.

Рекао је да су постигли договор са станарима и уплатили 8.500 КМ за поправку канализације око те зграде.

- Промијенићемо и вентиле на заједничким инсталацијама у згради и на име накнаде уплатити још 1.500 КМ. Осим тога, платили смо и 3.500 КМ накнаде станарима кроз чије шупе пролазе цијеви - навео је Миловановић.

Станарка зграде у Церској улици Стојанка Симић рекла је да је квалитет гријања послије прикључења на нови систем далеко бољи.

- Раније ми је стан био много хладнији, а у посљедње вријеме гријање је сјајно. Температура је много виша од оних граничних 18, колико је веома често било. Влага која ми се због тога скупљала по ћошковима зидова и кондензована пара која се "хватала" на прозорима у потпуности су нестале. Сада не жалим да платим гријање, јер је мени и мојој породици топло - додала је Симићева.

Иначе, нова котловница на Старчевици као гориво користи дрвену сјечку.

 

Кочићев вијенац

Мићо Миловановић је нагласио да су капацитети проширени и на Кочићевом вијенцу.

- Ефекти нових топлана су више него добри и због тога ћемо највјероватније планирати нова прикључења на ове изворе енергије - истакао је Миловановић и додао да су реакције потрошача веома добре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана