Нова инфраструктура подстиче развој Рамића

Весна Поповић
Нова инфраструктура подстиче развој Рамића

Бањалука - У Пословној зони Рамићи јуче је почела изградња комуналне инфраструктуре вриједне 1,8 милиона КМ која би требало да буде предуслов за развој пословних активности.

Биће изграђене и проширене саобраћајнице, канализациона, водоводна и електромреже те постављена нова расвјета.

Почетак радова озваничио је градоначелник Слободан Гаврановић симболичним потписивањем грађевинског дневника.  

- Град је при продаји парцела у овој зони гарантовао инвеститорима да ће им обезбиједити инфраструктуру како би они могли да граде своје производне погоне. До сада је десет предузећа купило 11 парцела. Издата је једна  грађевинска дозвола а три су у припреми. И оне би требало да буду ускоро готове. Осим за њих изградња инфраструктуре је у функцији  развоја цјелокупне зоне чија је површина готово 24 хектара. Завршетком радова сваки инвеститор који купи парцелу добиће све прикључке - казао је Гаврановић.  

Додао да је за изградњу инфраструктуре ангажовано предузеће  "МГ Минд"  које има 120 дана да заврши радове.

- Институт за грађевинарство ће надгледати радове. Раније су тај посао обављали  службеници из Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја који због обима посла у граду понекад нису стизали да обиђу сва градилишта због чега су се  дешавали пропусти - казао је Гаврановић.

На питање новинара шта ће бити са два бивша радника Униса који су проглашени за вишак када је град то подручје претворио у Пословну зону Рамићи а који су, према тврдњама новинара, били на капији а нису могли ући.

Град је у два наврата продао 11 парцела за укупно 1,3 милиона КМ. Купци су фирме: "Сим импекс", "Три бест", "Месер БХ гас", "Сепл", "Модул",  "Техномеркур",  "Телдинг", "Мадацо",  "Нора-пласт" и "Елас металексперт" .

Представник предузећа "Елас металексперт" Жељко Петровић је рекао да је изградња ове инфраструктуре основ како би могли почети са изградњом производног погона.

- Очекујемо да ћемо са изградњом погона почети идуће године а бавимо се производњом из металне брашне - додао је Петровић.

Порез

Коментаришући веће рачуне за порез на непокретности, Слободан Гаврановић рекао је да су нове зоне један од разлога за повећање.

- Раније је у екстра зони била изузетно ниска стопа пореза јер је основица за обрачун била врло ниска. Сада је другачије. На примјер од мјештана Пријечана добили смо примједбу како је превисока основица од три до четири КМ за порез на земљиште. Али, када смо градили пут у том насељу најнижа цијена квадрата на коју су мјештани били спремни да продају земљиште била је 26 КМ - казао је Гаврановић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана