"Нова генерација": На "Плави телефон" од почетка године упућено више од 5.300 позива

Срна
"Нова генерација": На "Плави телефон" од почетка године упућено више од 5.300 позива

БАЊАЛУКА - Савјетодавна линија за дјецу и младе "Плави телефон" од почетка године примила је више од 5.300 позива и 13 пријава сумњи на насиље над дјецом, што је дупло више у односу на читаву претходну годину, саопштено је из бањалучког Удружења "Нова генерација".

Из овог удружења су навели да се највећи број пријава односио на насиље у породици, али да су имали и пријава сумњи на насиље и узнемиравање путем интернета.

Из "Нове генерације" наводе да су од почетка године одговорили и на 300 упита путем чет и имејл савјетовања.

"Дјеца и одрасли најчешће су се обраћала због проблема са менталним здрављем, а теме о којима су причали су депресија, усамљеност, страх и анксиозност, те суицидалност. Обраћали су нам се и због тема насиља и злостављања, при чему је најзаступљеније емоционално и физичко насиље", навели су из Удружења "Нова генерација", које је покренуло ову услугу 2013. године.

Из Удружења су додали да је "Плави телефон" до данас запримио више од 26.500 позива.

"Вјерујемо да је криза узрокована пандемијом ковид 19 у значајној мјери утицала на пораст броја пријава насиља. Ограничење кретања, изолација, губитак прихода, висок ниво стреса и анксиозности повећала су вјероватноћу да грађани буду изложени различитим облицима насиља", оцијенили су из Удружења.

Из овог удржења подсјећају да "Плави телефон", савјетодавна линија за дјецу и младе, нуди могућност бесплатног психолошког савјетовања за све грађане БиХ којима је потребна помоћ и подршка како би превазишли проблеме са којима се суочавају.

"Свјесни посљедица које насиље може да има на психичко и физичко здравље жртава креирали смо информативну кампању Нисте сами. У оквиру кампање креирана су три видеа којим желимо да охрабримо дјецу, али и одрасле да потраже помоћ и подршку. Желимо да знају да нису сами, да не морају трпити насиље и да постоји мјесто гдје се могу обратити за помоћ", истакли су из "Нове генерације".

Из овог удружења нагласили су да је њихов тим савјетника доступан сваким радним даном од 9.00 до 22.00 часа, путем бесплатног броја 080-05-03-05 или путем чета или имејла на веб страници линије (www.plavitelefon.ba).

Услугу "Плави телефон" покренуло је Удружење "Нова генерација" из Бањалуке 2013. године. Приликом звања није потребно остављати личне податке, а захваљујући компанији "М:тел" позиви су бесплатни без обзира на мрежу из које особе позивају.

Активности које спроводи "Плави телефон" дио су регионалног пројеката "Ублажавање социо-економског утицаја ковида 19 на дјецу на простору западног Балкана и Турске", којег финансирају ЕУ и УНИЦЕФ БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана