Нотари штите имовину од развода

Данијела Стоканић
Нотари штите имовину од развода

Бањалука - Све више младенаца, како би заштитили своју имовину коју уносе у брак, потписују предбрачни уговор код нотара.

Нотари кажу да је разлог склапања оваквог уговора да се избјегну несугласице бивших супружника око подјеле имовине, јер је прије брака, самим уговором, утврђено коме шта припада.

Предсједник Нотарске коморе РС Маринко Плавшић рекао је да свакодневно пристижу позиви младенаца које занимају ови уговори.

- Склопљених уговора нема превише, али интересовање је све веће, па би свјетски тренд и код нас могао да постане популаран. Мада, број склопљених предбрачних уговора је у односу на прије двије године и те како већи - рекао је Плавшић.

Додао је да предбрачни уговор морају потписати оба будућа супружника, а цијена зависи од вриједности имовине која се регулише овим уговором.

- На примјер, ако је вриједност имовине 100.000 марака, цијена уговора би била око 400 марака. Ако се ради о имовини до 20.000 марака, онда је и цијена уговора 250 марака - објаснио је Плавшић.

Према његовим ријечима, ови уговори се најчешће склапају кад је су питању некретнине.

- Овим уговором, поред заштите имовине, може да се обухвати све што је везано за брак, од издржавања дјеце, начина функционисања домаћинства, до плаћања рачуна и слично - додао је Плавшић.

Ипак, има и оних који вјерују да ће током брака заједно нешто стећи, па правно још на почетку желе да регулишу да ли ће то дијелити подједнако или у неком другом омјеру.

Будућа млада Сања Поповић рекла је да у брак "не улази" без предбрачног уговора јер, у случају да дође до развода, не жели ни по коју цијену да дијели стан у Борику који је наслиједила.

- Мој будући супруг је пристао на овај уговор, тако да смо се већ распитивали код нотара и ових дана планирамо да склопимо тај уговор - казала је Поповићева.

Социолог Иван Шијаковић сматра да су предбрачни уговори данашња реалност, те да је овај корак за већину парова неопходан.

- У посљедње вријеме је све мање парова који се узимају из љубави, гдје ништа није важно и све су краћи опстанци у браку. Брак је један социјални однос који треба регулисати одређеним правилима - рекао је Шијаковић.

Додао је да овај уговор брачну заједницу релаксира и чини практичнијом.

Компаније

Миленко Савић каже да се никад не би сложио да са будућом супругом потпише предбрачни уговор и кад би то био једини услов за брак.

- Склапање предбрачног уговора за мене је исто као и оснивање компаније, а не породице - кратко и јасно је одговорио Савић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана