Нижи порез за куће, виши за станове и земљиште

Весна Поповић
Нижи порез за куће, виши за станове и земљиште

Бањалука - Власници кућа ове године би требало да плаћају нижи порез на непокретности, док ће у већини случајева намети порасти за станове, грађевинско и пољопривредно земљиште.

Градска власт дефинисала је тржишну вриједност непокретности по зонама на основу које ће бити обрачунаван порез на непокретности у овој години. Нове тарифе су садржане су одлуци о вриједности непокретности по зонама на територији града које на основу Закона о порезу на непокретности град мора доставити Пореској управи најкасније до 31. јануара. Овај документ ће сутра разматрати Скупштина града.

Према новој процјени, вриједност кућа у најскупљој зони износи 1.610 КМ по метру квадратном, а прошле је у истом подручју основа за обрачун пореза била 2.025 марака по квадрату. У посљедњој шестој зони за ову годину је предложена пореска основа од 693, а прошле је износила 891 КМ по метру квадратном.

За ову годину повећана је вриједност станова који се налазе у посебној, првој, другој и трећој зони, у четвртој је умањена, а у преостале двије зоне није мијењана у односу на прошлу годину. Сличан тренд је и када је у питању грађевинско и пољопривредно земљиште.

Шеф Одсјека за комуналне послове, инвестиције и развој у Градској управи Драженко Кењало каже да су при дефинисању тржишне вриједности непокретности задржали градске зоне, односно посебну плус шест додатних. Објаснио је да су ове године предвиђене четири ванградске зоне, док их је лани било десет.

- Како бисмо што реалније одредили вриједности објеката и земљишта, користили смо податке које смо добили од надлежних институција и приватних фирми које се баве грађењем и продајом објеката. Четири ванградске зоне обухватају руралне дијелове Бањалуке за које још нису израђени регулациони планови - казао је Кењало.

Када су у питању стамбени објекти прецизирао је да су одређиване ниже вриједности како не би оштетили грађане који имају објекте мање вриједности који се налазе у такозваним јачим зонама.

- Приликом обрачуна Пореска управа РС ће кориговати наше вриједности са корективним факторима на више или ниже. Наша предложена сума биће увећана или умањена када се узме у обзир квалитет градње објекта, инфраструктура и други фактори који утичу на вриједност непокретности - навео је Кењало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана