Ниски водостаји ријека угрожавају рибљи фонд

Невена Бунић
Ниски водостаји ријека угрожавају рибљи фонд

Бањалука - Тропско вријеме у претходних неколико седмица довело је до повећања температуре воде у ријекама и смањења водостаја, што за посљедицу има више случајева угинућа рибе, а нарочито је угрожена млађ.

Ово су потврдили у Спортско-риболовном друштву Бањалука које је задужено за рибљи фонд ријека и чији чланови чувају око 100 километара обале Врбаса.

- Не сјећам се да смо имали високе температуре овако дуг период и то се морало одразити и на рибљи фонд. Пошто се водостај смањује, рибе се повлаче у дубље области, али има оних које не успију у томе па остану у плићаку и угину. Топла воде утиче и на слабији развој икре. Ријеке су млаке и таква ситуација буквално ошамути ове животиње. Мање је кисеоника у води па рибе губе оријентацију. Нема неких масовних угинућа, али сигурно је доста више случајева него у љетњим периодима претходних година - казао је координатор чуварске службе у Спортско-риболовном друштву Бањалука Маринко Поповић.

Објаснио је да је Врбања најтоплија и да најмање одговара рибама.

- Ушће ове ријеке у Врбас је на минималном нивоу. Она се буквално може прегазити у плитким чизмама. Често видимо млађ која се насукала на обалама. Било је угинућа млађи у нашем рибомрестилишту у Клашнику, а и примијетио сам и нешто веће угинуће млађи у Српским топлицама. Нажалост, на такву ситуацију не можемо посебно утицати, али апелујем на становнике и дјецу да не праве базене ограђене пијеском у плитким водама, јер се тако риба буквално заглави - поручио је Поповић.

Истиче да је највећи проблем промјенљив водостај Врбаса.

- За рибљи фонд је погубна осцилација Врбаса. Такво стање нарочито отежава посао риболовцима и због тога на ријекама има и мање људи који се баве овом занимацијом. А због тога имамо и мање туриста риболоваца који долазе у Бањалуку - казао је Поповић.

Мјештанин Чесме Андрија Бајић каже да не памти овако низак водостај Врбање.

- Мислим да нема мјеста дуж цијеле ријеке да вода прелази преко паса човјека. Ове врућине су изгледа најтеже пале рибама. Посљедњих седмица виђао сам угинуле рибе на обалама. Надам се да ће ускоро пасти више кише и вратити стање у нормалу - казао је Бајић.

Криволов

Због ниског водостаја риба је лакше уочљива, али то није довело до повећања криволова.

- У посљедњих неколико година смањује се број људи који нелегално лове рибу иако има и оних који се константно враћају, и послије кажњавања, а ми чувари их популарно зовемо "месари" - рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана