Нинковић: Станивуковић нема право да закаже нову сједницу

Катарина Шапоња
Foto: Глас Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Скупштине Града Бањалука Љубо Нинковић казао је како је приједлог одлуке градоначелника Драшка Станивуковића о бесплатним плацевима само субвенционисање почетне цијене.

- Што се тиче законских процедура на које су се позвали, на папиру нигдје не стоји Закон о стварним правима који искључиво дефинише ове одлуке. Они су се позвали на Закон о локалној самоуправи и Закон о омладинском организовању – навео је Нинковић и додао како се овим законима не рјешава питање плацева за младе брачне паркове него их уводи у нови правни проблем из којег се тешко могу извући.

Како каже, градоначелник не говори уопште да ли је то земљиште које нуди пребачено из пољопривредног у грађевинско, те да ли је то само прича која би требало да служи ради избора.

Станивуковић: Имамо хиљаде плацева за младе брачне парове, потребно 16 руку у Скупштини

- Градоначелник те плацеве дијели по приградским и сеоским мјесним заједницама, а очигледно центар града оставља за себе и своје тајкуне са којима сарађује и врло вјешто мијења земљишта откад је на власти – истакао је Нинковић.

Према његовим ријечима, има много начина да се ово ријеши, као на примјер да грађевинску ренту претвори у пар станова, па то поклони породицама.

- Такође позивам градоначелника и директора бањалучког Водовода да се изјасне по питању тога што су на Мањачи пресјекли велике цијеви и из малих сипају у велике – рекао је Нинковић.

Како истиче, нису смјели оставити приступ цијевима необезбијеђен недалеко од пута, да свако ко прође може да види цијеви и заврне воду или нешто горе од тога.

- Доводим у питање како је водоснабдијавање функционисало све вријеме док Станивуковић није био на власти. То не тврдим ја него грађани који су од тренутка када су добили воду, до посљедње три године рекли да нису имали ниједан проблем – појаснио је он и додао како грађани основано сумњају да он намјерно заврће воду како би натјерао скупштину да му одобре кредит, како би могао радити шта хоће с тим парама.

Нинковић додаје да Станивуковићу неће дозволити да закаже нову сједницу, јер је на претходној, захваљујући његовим одборницима, пао дневни ред.

- Он нема право да закаже сједницу коју сам ја одржао 17. јула, нема и неће је одржати – рекао је Нинковић.

Он је питао зашто градоначелник приједлог одлуке на основу трипартитног уговора који су потписали Станивуковић, Министарство и директорица Дома здравља није креиран и достављен Скупштини града на усвајање.

- Ако та одлука не буде донесена, хиљадама радника неће бити исплаћени порези и доприноси. Влада Српске је преузела обавезу да према свим радницима у домовима здравља, у свим јединицама локалне самоуправе измири дуговања, јер од почетка 2025. године сви треба да пређу на трезорско плаћање – појаснио је Нинковић.

Према његовим ријечима, Бањалука је једина која до прије 20 дана није имала потписан овај споразум, зато што Станивуковић то није хтио да уради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана