Нинковић: Изједначити субвенције за јавне и приватне вртиће

Срна
Нинковић: Изједначити субвенције за јавне и приватне вртиће

БАЊАЛУКА - Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић рекао је данас да у Бањалуци треба изједначити субвенције између државних и приватних вртића и да је дугорочно рјешење изградња нових вртића.

Он је на конференцији за новинаре у Градској управи рекао да Град није предузео ниједну озбиљну мјеру како би се позабавио проблемима са којима се суочавају родитељи чија дјеца иду у приватне вртиће и издвајају за то много више него они у јавним вртићима.

Oцијенио je да су посљедња обећања из Градске управе о ваучерима за родитеље дјеце у приватним вртићима „била политички маркетинг“.

Нинковић је нагласио да родитељи чија дјеца иду у приватне вртиће морају добити субвенције, односно изједначити се са државним вртићима јер Градска управа није обезбиједила ниједно ново мјесто у јавном вртићу.

Нагласио је потребу изградње нових вртића, чиме би се обезбиједила једнака права за сву дјецу.

Нинковић је рекао да је запримљено више од 3.000 пријава за вртиће, а да ће тренутно бити примљено само 400 дјеце, те да ће више од 2.000 малишана остати остати без мјеста у вртићима.

-Због тога ћемо у петак, 9. августа у 16.00 часова у Банским двору организовати разговор и договор са родитељима чија дјеца иду у приватне вртиће да изађемо са заједничким ставом и рјешењем пред градоначелника - додао је Нинковић.

Он је позивао родитеље дјеце која иду у приватне вртиће да дођу у Бански двор и да заједно направе стратегију и од градоначелника затраже ребаланс буџета за 2024. годину или реалокацију средстава која ће омогућити рјешавање како краткорочних, тако и дугорочних мјера за рјешавање овог проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана