Нинковић: Градоначелник се није удостојио ни да јави да неће присуствовати сједници

Срна
Нинковић: Градоначелник се није удостојио ни да јави да неће присуствовати сједници

БАЊАЛУКА- Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић изјавио је да се градоначелник Драшко Станивуковић није удостојио да се појави на данашњој сједници, нити је најавио да неће присуствовати.

"Ову одговорност данас сам пребацио на одборнике у жељи да заједнички причамо да Скупштина функционише. Шта сте ви урадили? Изашли и рекли крив је СНСД. Ја Скупштину не бих требао да започнем без предлагача, а то је градоначелник. Данас се није удостојио да дође и да се јави да можда неће присуствовати", рекао је Нинковић новинарима у Бањалуци након што је одгођен наставак 23. сједници градског парламента због недостатка кворума.

Он је навео да је био коректан и дозволио градском менаџеру Бојану Кресојевићу и Валентини Аничић да буду на Колегијуму, те да је његова добра воља што их је пустио и да присуствују сједници Скупштине.

"А сад вам кажем, ако хоћете баш тако некоректно да се понашате и искористите сваку могућу ситуацију да попљујете људе који имају више политичког искуства него неки од вас година, заиста није коректно. Нећете више моћи присуствовати Колегијуму, изузев оног кога позовем, а то је градоначелник. Сједници Скупштине моћи ће да присуствује онај кога позовем у салу. Ако градоначелник напусти сједницу, одмах ћу је прекинути, па ћемо видјети колико се пута појавио и присуствовао сједници", рекао је Нинковић.

Нинковић је истакао да је данас био присиљен да, због недостатка кворума, одгоди наставак сједнице и критиковао одборнике који свој посао не схватају озбиљно, већ мисле да могу да се ноншалантно понашају према одборничким обавезама и људима који су их бирали.

"Поразговараћу са свим шефовима клубова, да размотримо ову ситуацију и видимо како да је превазиђемо. Ово се не дешава први пут", поручио је Нинковић, те упутио извињење свима онима који су јутрос дошли, а сједница је одгођена.

Он је и захвалио одборницима који редовно долазе на своје радно мјесто, као и медијима који прате рад градског парламента.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић рекао је да су се данас појавила само три одборника из ПДП-а од укупно пет, а не четири како тврде у тој странци.

Када је ријеч о одборницима СНСД-а, Топић је навео да је један на боловању након операције, други се опоравља од саобраћајне незгоде, трећи је најавио кашњење, док је Срђан Амиџић вратио мандат због избора на нову дужност.

"Ту су била четири одборника СНСД-а и то је то. Ми, нажалост, немамо више. Ја постављам питање гдје је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић? Како очекујете да по Пословнику почне уопште сједница Скупштине без градоначелника. Градски менаџер нема никакво одобрење да данас представља град у Скупштини. Објасните какава би била легитимност данашњих одлука ако нема предлагача?", нагласио је Топић.

Градски менаџер Бојан Кресојевић тврдио је на истој прес-конференцији да су се јутрос "појавила свега три одборника СНСД-а", чиме су како је рекао, показали да их "не интересују питања важна за град Бањалуку".

Одборник Народног покрета "Бањалука зове" Саша Лазић рекао је да наставак 23. сједнице није успио због недостатка кворума, те да се мора измијенити Пословник о раду Скупштине града како би се дефинисале овакве ситуације када одборници касне, па се засједања морају одгађати.

Одборник ПДП-а Смиљана Моравац Бабић оцијенила је да је скупштинска сала данас била полупразна тамо гдје сједе одборници СНСД-а.

Наставак 23. сједнице Скупштине града одгођен је за четвртак, 31. август, у 9.00 часова, а на дневном реду се налази извјештај бањалучког предузећа "Водовод" за прошлу годину, као и о овогодишњи план пословања.

На усвојеном дневном реду су и извјештаји о пословању предузећа "Топлане" и "Чистоћа" за прошлу годину.

Одборници би требали расправљати и о финансијском извјештају о пословању бањалучког Завода за изградњу за 2022. годину, као и информација о поскупљењима паркинга у Бањалуци.

Одборници су на ранијем засједању апсолвирали и гласали за 37 тачака дневног реда, од којих девет није добило подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана