Богојављенско пливање у Бањалуци: Овогодишњи побједник Никола Ћосић ФОТО ВИДЕО

Ј. Са.
Богојављенско пливање у Бањалуци
Foto: Г.С. | Богојављенско пливање у Бањалуци

БАЊАЛУКА – Традиционално богојављенско пливање за Часни крст и упркос снијега и хладноће, одржано је данас у највећем граду Српске, а овогодшњи побједник је Никола Ћосић из Бањалуке.

Ћосић је рекао да је ово трећи пут да учествује, а ове године је Бог дао да доплива до крста. 

- Часни крст првенствено посвећујем својој породици и дјевојци и свим добрим људима који се моле Богу за симбол здравља, среће и весеља - рекао је Ћосић. 

Додао је да крст писвећује и Слободану Кесићу који иде на операцију вида у Русију.

- Ово је симбол да ће он прогледати и бити здрав као ми сви - казао је он. 

Као први међу најбољима, рекао је Ћосић, крст ћу дати Слободану као симбол да није сам и да ће оздравити. 

 

Слободан Кесић, младић који је желио да плива за Часни крст, али који је због слабовидости био спријечен, пронијео је крст и захвалио момцима који су данас ушли у хладан Врбас њему у част.

- Крст је симбол нашег јединства и, док га држим у рукама, желим свима да пожелим срећу и здравље. Позивам свију на слогу и на мир - рекао је Кесић.

У хладном Врбасу ове године је за Часни крст пливало 33 учесника, међу којима је био и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Пливање за Часни крст није такмичење. Наш задатак је да носимо крст као симбол нашег страдања борбе и Христовог васкрсења - рекао је Станивуковић.

Додао је да је велика част, као градоначелник најљепшег града Српске, поново учествовати у пливању. 

Претходно су епископ бањалучки Јефрем и викарни епископ Сава освештали и благословили воду, те спустили Часни крст у Врбас.

Пливање са Часни крст је било организовано и у Трну гдје је побиједио Милан Ђурић.

 

Претходно је његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци служио Свету архијерејску литургију поводом великог празника Богојављења.

Литургији су, осим великог броја вјерника, присуствовали градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Након литургије улицама града кренула је  Богојављенска литија ка Градском мосту, односно мосту Патре, гдје је обављено водоосвећење са спуштањем Часног крста у ријеку Врбас и пливање.

Наиме, Богојављење је празник посвећен крштењу Исуса Христоса у ријеци Јордан, када се јавио Бог у сва три лица - Бог Отац, глас са неба који је рекао "Ово је син мој љубљени. Њега послушајте", Бог Син - Христос који се крштавао и Дух Свети, у виду голуба који је слетио на Христово раме.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана